Дитя в утробі відчуває депресію матері – вчені

— 14 листопада 2011, 17:17

Зростаючи в матці, ембріон постійно отримує послання від своєї мами. Він чує її серцебиття, а ще одержує крізь плаценту хімічні сигнали, що розповідають йому про її душевний стан.

Результати дослідження на цю тему опублікував журнал Psychological Science, пише Science Daily.

Американські вчені наглядали за групою вагітних жінок, перевіряючи їх на наявність депресії до та після пологів. Після народження малюків науковці також спостерігали за їхнім розвитком.

Несподівано, важливим для малят виявилося не те, яким є мамин настрій, а його стабільність. Найкращі результати в розвитку продемонстрували не лише дітки, чиї матері були здорові як до, так і після пологів, але й малята, чиї мами потерпали від депресії, яка після пологів не минула.

"Цинічна" інтерпретація цього відкриття може бути така – якщо мати страждала від депресії під час вагітності, то варто лишити її в такому стані, задля добра дитини.

"Значно розумніший підхід – лікувати жінок, які стикнулися з пренатальною депресією. Ми знаємо, як упоратися з депресією", - запевнив науковець Курт Сендмен.

Депресія матері у подальшому може призвести до виникнення в дитини неврологічних проблем та психічних розладів, каже вчений.

"Ми певні, що людський ембріон є активним учасником у своєму власному розвиткові, що після народження він збирає інформацію для життя… Він готується до життя, спираючись на послання, які дає йому мати", - сказав Сендмен.

Реклама:

Головне сьогодні