МОЗ радить негайно йти до лікаря, якщо у дитини висока температура

— 23 листопада 2011, 10:42

Причиною застереження є смерть дитини в Одеській області внаслідок захворювання на менінгококову інфекцію.

Міністерство наголошує, що при перших симптомах захворювання слід негайно звертатись за медичною допомогою.

[L]Важливо знати, що менінгококова інфекція (далі – МІ) починається раптово, з підйому температури тіла до 39-40°С і вище.

Характерним є головний біль, нездужання, млявість, анорексія, можлива блювота. Інкубаційний період складає від 1-2 до 10 днів. Основний симптом менінгококеміі – геморагічний висип багряно-червоного кольору з синюшним відтінком, який з’являється (залежно від віку дитини та форми захворювання) через кілька годин, рідше - на 2-й день хвороби.

10% усіх випадків менінгококової інфекції класифікуються як блискавичні, які у переважній більшості випадків закінчуються летально.

Блискавична форма починається бурхливо з раптового підйому температури тіла до 39,5-41°С, ознобу. На фоні вираженої інтоксикації вже в перші 4-8 годин з'являється рясна геморагічна висипка, гіпостази.

Довідково:

Менінгококова інфекція є важливою проблемою в охороні здоров’я багатьох країн світу. Це пов’язано з високим рівнем захворюваності та летальності внаслідок цієї хвороби. Біля 500 000 випадків менінгококової інфекції реєструється кожного року в світі, з яких біля 50 000 закінчується летально.

В країнах Європейського регіону летальність при менінгококовій інфекції складає 9-12%. В Україні летальність від МІ коливається від 14% до 17%.

Особливостями менінгококової інфекції у дітей перших 2 років життя є те, що вона частіше протікає у вигляді тяжкої, гіпертоксичної форми менінгококеміі, рідше в поєднанні з менінгітом. Основною причиною смерті при МІ є крововилив у наднирники і інфекційно-токсичний шок.

Аналіз історій хвороб дітей, що померли від менінгококової інфекції в Україні у 2008 р. показав:

- Всі діти, що померли в Україні від МІ, були віком до 7 років.

- Мало місце пізнє звернення батьків дітей з МІ за медичною допомогою.

- Середній термін перебування дітей з МІ в стаціонарі становив 13,6 годин.

- У переважної більшості дітей з МІ безпосередньою причиною смерті був крововилив у наднирники.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні