У Києві хочуть заборонити зубні пасти і пральні порошки

— 23 листопада 2011, 12:33

Як повідомляє прес-служба компанії, використання зубних паст, пральних порошків та інших миючих засобів може обернутися катастрофою для Києва. Адже активний мул Бортницької станції аерації, який застосовується для біохімічної очистки води, може втратити очисні властивості через велику кількість фосфатів у воді.

"Наразі ситуація з очисткою стічних вод на Бортницькій станції аерації досягла критичної межі і невдовзі може призвести до скиду недостатньо очищених стоків у Дніпро", - сказав начальник БСА Володимир Бражник.

Відповідно до законодавства України, дозволяється імпортувати і застосовувати пральні порошки, що містять у собі до 22 % фосфатів.

[L]"Київводоканал" у свою чергу наголошує на необхідності повної заборони фосфатовмісних миючих засобів на законодавчому рівні.

У компанії пропонують здійснити такий перехід плавно, в три етапи. Зокрема, з початку 2012 року ввести екологічний збір за використання фосфатовмісних сполук в мийних засобах, з січня 2013 – скорочення їх до 10%, а з січня 2015 – повну заборону їх використання на території України.

"Нам не потрібно видумувати щось нове – ми лише повинні перейняти досвід інших країн у вирішенні цієї проблеми. У Японії до 1986 року в пральних порошках фосфатів не було взагалі. На Заході вже понад 10 років тому відмовилися від застосування в побуті порошків, що містять фосфатні домішки. Закони про заборону фосфатів у прально-мийних засобах діють у Республіці Корея, на Тайвані, у Гонконгу, Таїланді та у Південно-Африканській Республіці. У США такі заборони охоплюють понад третину штатів", - розповіла заступник гендиректора з юридичних питань Віта Струкова.

"Київводоканал" закликає усіх небайдужих зробити свій внесок у здорове майбутнє себе та своїх дітей, залишивши інтерактивний голос у підтримку листа-звернення до найбільших міжнародних виробників миючих засобів.

Лист-звернення для підпису та поширення буде надіслано усім водоканалам України, екологічним організаціям та найбільшим навчальним закладам країни.

Залишити свій інтерактивний голос можна на сайті Київводоканалу.

Українська правда. Київ

Реклама:

Головне сьогодні