Вчені створили робота, що проводитиме хірургічні операції на мозку

— 12 січня 2012, 10:14

Науково-дослідна група у понеділок, 9 січня, успішно виконала клінічні випробування цієї системи на тваринах, доводячи її ефективність у здійсненні судинного хірургічного втручання для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, повідомив професор Інституту робототехніки при Пекінському авіакосмічному університеті (ПАУ) Ван Тяньмяо.

Нова розробка складається з головного керуючого терміналу, керованого терміналу і екрану з навігаційною системою тривимірного зображення, пише Дзеркало Тижня.

Починаючи операцію, лікарі з головного керуючого терміналу з тривимірним зображенням кровоносної судини на екрані передають команду на робототехнічний термінал, здатний вкласти трубку-стент у кровоносну судину.

На трубці встановлено датчики, які можуть передавати інформацію про контакт між трубкою-стентом та судинною стінкою з метою забезпечення точності втручання.

Співробітники ПАУ, Головного морського госпіталю (ГМГ) НВАК і японського університету Кагава приступили до розробки цієї робототехнічної системи у 2009 році. Для її реалізації три сторони вклали приблизно 20 млн юанів (3,17 млн ​​дол.)

Дана система дозволяє лікарям з ювелірною точністю проводити хірургічні операції на судинах і при цьому виключити для медичного персоналу ризик радіоактивного опромінення, зазначив професор департаменту нейрохірургії ГМГ НВАК Тянь Цзенмінь, додавши, що за оптимістичними оцінками її буде введено в експлуатацію протягом року.

Як повідомив професор з Університету Кагава Го Шусян, нова система, яка може працювати на основі дистанційного управління, також сприяє обміну між лікарями, які у різних місцях, і підготовці молодих медиків.

Реклама:

Головне сьогодні