Зимова їжа для радості, стрункості та енергії

Ура! Нарешті, нарешті до нас прийшла довгождана сніжна зима! Обіцяють навіть дуже сильні морози, і це – до кращого, бо чим більший мороз, тим менше шансів вижити збудникам вірусних захворювань.

Зазвичай холодний період року асоціюється у нас із простудами, кашлями, нежитю, калорійною їжею та дрімотою. Щоб звести до мінімуму цей не надто приємний зимовий "шлейф", важливо звернути увагу на свій щоденний раціон і наповнити його продуктами, які додаватимуть нам "морозостійкості", як у тілі, та і душі.

Кращим вибором є наступні продукти:

№ 1. Вівсяна каша – ворог хандри.

Дія: покращує настрій.

Як?

Взимку, коли не вистачає сонця, в організмі менше виробляється так званого гормону "гарного самопочуття" – серотоніну.

От тоді то до нас може постукатись тітонька Хандра. Щоб вона трималась від нас подалі, треба вживати продукти, багаті амінокислотою триптофаном, бо саме з неї і синтезується цей гормон "щастя" серотонін.

Але сам по собі триптофан – як скрипка без смичка – для активації триптофану потрібні вуглеводи.

Вівсяна каша містить і триптофан, і так звані складні вуглеводи (які засвоюються організмом поступово).

Присмачувати вівсянку можете всім, що дозволяє ваша фантазія та гаманець: мороженими ягодами та фруктами, горіхами, насінням.

У дослідженні, проведеному науковцями Масачусетського технологічного інституту вказано, що вживання в їжу великої кількості так званих складних вуглеводів (круп, фруктів-овочів) суттєво підвищує рівень серотоніну і навіть може зменшити тягу до солодкого (дівчата, це для нас!).

До цільнозернових продуктів відносяться також хліб з цілісної пшениці, коричневий рис, гречка, пшенична та перлова крупи.

№ 2. Волоські горіхи – зволожувач тіла.

Дія: зберігає шкіру від висихання

Як?

Сухе повітря зимових місяців (холодний вітер надворі та внутрішнє опалення), висушує шкіру та слизові оболонки.

Тому звичайного зволоження повітря водою може виявитися недостатньо, а от омега-3 жирні кислоти, що містяться у горіхах, можуть виявитися значно ефективнішими. Омега-3 жирні кислоти відновлюють клітинні мембрани (оболонки) і тоді шкіра вже не реагує сухістю та подразненням, у горлі не першить, а у носі немає неприємного відчуття сухості.

Інші продукти, багаті омега-3 жирними кислотами: оселедець, лосось, лляна, оливкова олія, тунець, насіння льону.

№ 3. Часник – ловець вірусів.

Дія: відлякує вірусів простуди і грипу (і, кажуть, упирів!)

Як?

Британські дослідники не так давно підтвердили те, що століттями було відомо нашим предкам, а саме – що вживання часнику може запобігти простуді та грипу.

У 12-тижневому дослідженні з 164 здорових дорослих учасників, які щодня отримували екстракт часнику, у період епідемії грипу захворіло лише 24 учасники, у той час як у групі, що одержувала плацебо (замінник), вірус "скосив" 64 учасника.

Одне з пояснень полягає в хімічній речовині, що міститься у часнику – алліцині, яка має хелатні властивості (клешнеподібну хімічну будову і "захоплює віруси") і крім того стимулює утворення в організмі білих кров’яних тілець, які оточують з усіх боків віруси та, ціною власного життя (!), знищують їх.

Тому щовечора, насолоджуючись трапезою у родинному колі, не забудьте про магічний зубець. З’їдати цей чудо-овоч потрібно без фанатизму – 1-3 невеликі зубці.

Погодьтеся, що краще дихнути на кохану людину запахом часничку і усміхнутися, ніж кашляти-пчихати з грипозними сльозами в очах.

Інші вірусо-вбивчі продукти: імбир, куркума, цибуля, морква, йогурт.

№ 4. Гарбуз – стабілізатор ваги.

Дія: запобігає збільшенню ваги.

Як?

У 2006 році університет Bastyr провів цікаве дослідження, учасники, якого регулярно споживали багато гарбуза, в якому, як відомо, багато ніжної клітковини. І виявилось, що клітковина стримує набір зайвої ваги.

Відбувається це завдяки тому, що клітковина поглинає так званий холестерин, і надмір жиру із кишечника.

Багаті клітковиною продукти, такі як гарбуз, містять дуже мало калорій, перетравлюються повільніше, зберігаючи відчуття ситості. Гарбуз також є джерелом каротиноїдів, які знижують ризик таких грізних захворювань, як рак та хвороби серця.

Інші продукти, що запобігають набору зайвої ваги: артишоки, малина (морожена, сушена), зелений горошок, чечевиця, турецький горох (нут), квасоля.

№ 5. Бутерброд із куркою – енерджайзер.

Дія: зберігає енергію в тілі.

Як?

Взимку, коли темніє швидко, активізується виробництво мелатоніну, гормону, відповідального за сон, тому ми можемо почуватися млявими та сонними. Але якраз мелатонін і є тією речовиною, з якої утворюється серотонін, гормон "щастя", важливо лише допомогти йому синтезуватися, з’ївши правильну їжу! (Ох, яка складна штука, наш організм!)

Для цього найкраще підходять складні вуглеводи у поєднанні із нежирними білковими продуктами – вони допоможуть тримати думку і тіло у тонусі.

Ідеальним прикладом такого поєднання є бутерброд із пшеничного цільнозернового хліба з куркою, який підвищує енергію.

Інші енергіє-вмісні поєднання: бутерброд із цільнозернового хліба з арахісовим маслом (краще – домашнього приготування), нежирний йогурт з фруктами, крекери із цільного зерна, намазані нежирним сиром.

№ 6. Курячий суп (чи бульйон) – полегшувач дихання.

Дія: відновлює носове дихання.

Як?

Ще читаючи романи класиків минулого століття, ми пам’ятаємо, як тодішні лікарі радили відновлювати сили курячим бульйоном.

Та навіть спогади дитинства: курячий суп, як домашній засіб номер один від застуди та грипу, який швидко ставив на ноги.

Науковці університету штату Небраска довели, що курячий суп може навіть зменшити запалення в носі і горлі.

Причина цьому – амінокислота цистеїн, якої багато у бульйоні. Вона має протизапальні властивості, зменшує болі в горлі, розріджує мокроту та полегшує дихання.

Крім того, правильно приготований курячий суп містить мало калорій і насичених жирів і багато корисної клітковини у вигляді відварених овочів.

"Покращеною" версією такого супу, є суп із великою кількістю овочів, зелені і лапші із грубих сортів пшениці (є такі у супермаркетах, із ціною 5 грн).

Інші синус-очисні продукти: чай з імбиром, кава, будь-який суп на основі бульйону.

Примітка: курка для "лікувального" бульйону має бути домашньою і з перевірених рук (знаю, що це непросте завдання, але можливе).

А, до речі, мало не забула – пийте побільше (не менше 6 склянок рідини в день): чистої води, зеленого чаю, журавлинових морсів і не цукрованих узварів. У водному середовищі інтенсивніше відбуваються всі біохімічні процеси, швидше виводяться токсини і організм краще відновлюється.

"Зима пробуджує апетит. Поки на вулицях лежить сніг – шоколадне тістечко найкращі ліки", - Еріх Марія Ремарк.

Рецепт.

Шоколадні кекси "Порада Еріх Марії Ремарк"

1 склянка очищених горіхів

1 лимон

½ склянки какао порошку

2 яйця

2 повні столові ложки муки

1 столова ложка вершкового масла

½ склянки цукру

Для крему:

1 плитка чорного шоколаду (80%)

1 столова ложка вершкового масла

2-3 столові ложки молока

1 чайна ложка цукрової пудри

Яйця збити із цукром, маслом і какао до пухкості, додати змелені у блендері горіхи і лимон (його попередньо нарізати шматочками, щоб легше подрібнювався), потім додати муку, обережно перемішати і перекласти у роз’ємну форму, обкладену пергаментним папером.

Випікати 30 хвилин у духовці, розігрітій до 180 С. Потім остудити (можна винести на балкон), розрізати на трикутнички чи прямокутнички (в залежності від форми, в якій випікався корж – квадратної чи круглої), намазати шоколадним кремом. Можна прикрасити половинками грецьких горіхів.

Крем: Розтопити шоколад на слабкому вогні, зняти, додати масло, цукрову пудру. Якщо крем загустий – додавати потрохи молоко.

Примітка – можна вживати такий кексик лише по 1 штучці, 1 раз в день і найкраще – вранці, коли найшвидший обмін речовин.

Бо всяке задоволення потрібно смакувати і дуже цінувати. Як і життя.

За матеріалами 100rokiv.com.

Фото з 6kubikov.com, Flickr (id-a design, pierre1926, Mark Payton, suanie), perla.pp.ua.

Реклама:

Головне сьогодні