Анти-морозне харчування

Щоб пережити майже сибірські морози, нам потрібно їсти. І не лише добре, але й вчасно. Але це ще не означає, що треба поглинати у величезних кількостях м’ясну, жирну і солодку їжу.

Якщо харчування взимку буде літньо-осіннім (переважно фруктово-овочевим), то не виключено, що на нас нападуть синдром хронічної втоми, слабкість, нездужання, неприємні вегетативні кризи, коливання артеріального тиску, порушення ритму роботи серця, порушення бар’єрної функції шкіри і слизових.

Щоб зима приносила лише позитивні емоції, варто пам’ятати, що їжа – джерело енергії, сили, міцного імунітету та гарного настрою.

Тому ось він, простий зимовий харчовий "лікбез".

Як часто? 3+2.
У морозні дні бажано дотримуватися п’ятиразового прийому їжі: 3 основні прийоми та 2 проміжні перекуси.

Важлива роль відводиться сніданку, який не можна ігнорувати, бо він є джерелом енергії після того, як ми покинули тепле приміщення.

Сніданок має становити не менше 25 % від усієї прийнятої їжі, обід – 35%, вечеря -15%. На 2 перекуси – решта 20%.

Вислів "вечерю віддай ворогу" краще приберегти до теплішої погоди.

Що? Продукти-енерджайзери.

У сильні морози варто акцентувати увагу на "енергоємній" їжі. А це:

1. Складні вуглеводи: злакові (каші, цільнозерновий хліб), бобові (чечевиця, квасоля, горох), тобто "енергетична піхота" – дають відразу енергію.

2. Повноцінні білки (повноцінні тому, що містять всі необхідні для життя амінокислоти) – кисломолочні продукти невисокої жирності, сир, яйця, нежирне м’ясо та риба.

Сюди ж можна віднести і цінний "амінокислотний продукт" – курячий нежирний бульйон чи суп (приготовлений із домашньої птиці).

Вживаючи бульйон, ми забезпечуємо організм цілим комплексом амінокислот, які відразу ж засвоюються (для порівняння: вживаючи м’ясо, організму потрібно його "подрібнити" до амінокислот і вже тоді – засвоїти; на цей процес витрачається енергія та час). Здоровою альтернативою бульйону є борщ на його основі.

Примітка: краще надавати перевагу здоровій тепловій обробці: варці, та тушкуванню. Смаження лише навантажує печінку шкідливими продуктами, які утворюються при смаженні.

3. Здорові жири – "енергетична важка артилерія" – дають довготривалу енергію та гріють організм.

Тому про український "національний" продукт – САЛО, саме час згадати у ці дні.

За своїм біохімічним складом сало – це жир, в кому поєднані ненасичені та насичені жирні кислоти. Без цих кислот немає життя.

Ненасичені кислоти (це та складова сала, яка надає йому ніжності та швидкотанучості) – виконують пластичну функцію – вони вбудовуються у оболонки клітин та роблять їх стійкими до різних ушкоджень – вірусів, вільних радикалів та інших шкідливих чинників.

Насичені кислоти (ті, які утримують сало у твердому стані) – це джерело тривалої енергії для організму.

Примітка: і хоч сало має так багато корисних властивостей, зловживати ним не можна: по-перше, воно калорійне, по-друге, надмір насичених жирів шкодить судинам. Тому "норма" сала – 1 канапка із зерновим хлібом, доповнена квашеним огірочком.

Окрім сала, до здорових жирів відносяться оливкова олія, горіхи, насіння (лляне, соняшникове, сезамове), морська риба.

Ну…а випити?
Випити не варто забувати, бо, як на морозі, так і в опалюваному приміщенні наше тіло зневоднюється, що погіршує теплообмін, викликає сухість шкіри та слизових.

Цілющими зимовими напоями є морси, узвари та настій шипшини (полівітамінно-мінеральний склад), зелений та чорний чаї (детоксикують та тонізують організм), нежирні бульйони із зеленню (покращують роботу дихальної системи – знімають закладення носу та кашель завдяки амінокислоті цистеїну), кисломолочні напої (покращують кишковий імунітет), свіжі соки – овочеві та фруктові, розбавлені водою у пропорції 3:1 (вітамінізують, очищують).

І звичайно ж – чиста вода, якої має бути не менше 6 склянок (для покращення смаку можна витискати кружальце лимону, грейпфруту, апельсину чи мандарину).

А як щодо гострих відчуттів?
Ще й як! Чай з імбиром та страви з куркумою не лише розігріють кров, але і зменшать запальні процеси – наявні чи потенційні.

Їхню дію доповнить часник, який має противірусні властивості та червоний перець, який прискорить обмін речовин та не дасть зайвим калоріям відкластися у вигляді свіжого жирку на стегнах та животі.

Одна суттєва примітка: людям з панкреатитом, ерозивними захворюваннями шлунка та кишечника приправляти їжу гострими спеціями не варто.

І що, ніякого табу?
Без табу – хіба що з Миколою Вереснем, але серед продуктів таки існує "чорний список", в який варто без вагань відправити всі магазинні солодощі – печива-торти-помадні цукерки, м’ясні готові вироби – ковбаси-сосиски-консерви, рідку отруту – шипучки-лонгери-шейки і всяке подібне сміття, яке атакує нашу печінку і забирає потенційні роки життя.

А як же дольче віта??
А дольче віта нам забезпечать сухофрукти, фрукти, ягоди, як свіжі, так і морожені та чорний шоколад. Тим, кому цього буде замало, можуть поласувати зефіром (але в міру – 1 -2 кульки), домашнім фруктовим морозивом, шербетом, солодким смузі або домашньою випічкою – фруктовим, шоколадним або маковим бісквітом.

Понад 2,5 тисячі років тому великий лікар древності Гіпократ писав: "Взимку та навесні шлунки за природою найтепліші, а сон – найтриваліший. Тому у ці пори року їжу потрібно вживати у більшій кількості, бо чим більше вродженої теплоти, тим більше потрібно харчування; доказом є люди молодого віку та атлети"

Зима – це пора запашної кави і рожевого морозного неба, це пухкий сніг, червоні носи і щоки на усміхнених фотографіях, це завивання вітру за вікном, що заколисує у теплій постелі, це миті життя, які варто цінувати…

За матеріалами 100rokiv.com.

Фото з Flickr (pocket farmer, jgolodnyak, Resta-Odessa, cannelle-vanille)

Реклама:

Головне сьогодні