Ліки від раку вбивають клітини мозку?

— 23 березня 2012, 14:27

Такі дані оприлюднила група американських дослідників з Університету Рочестера, Нью-Йорк, повідомляє Cybersecurity.ru.

Раніше вважалося, що тяжких психологічний стан хворих на рак пояснює причини появи психоневрологічних порушень.

Однак, за новими даними, антиракові препарати, які знищують від 40% до 80% ракових клітин, одночасно призводять до загибелі 70-100% певних типів клітин мозку.

Американські дослідники вивчали дію трьох найбільш часто використовуваних в хіміотерапії ліків - кармустину, ципластіну і цитозину. Всі три препарати виявилися токсичними по відношенню до декількох типів клітин, які виконують захисну функцію в головному мозку.

Як встановили вчені, ці препарати також вбивають олігодендроцити - тип клітин, які відіграють найважливішу роль у передачі електрохімічних імпульсів в нервовій системі.

Вчені припускають, що ці препарати ушкоджують також клітини гіпокампа - ділянки мозку, що відповідає за пам'ять і процеси отримання нових знань. Це може пояснити неврологічні симптоми при хіміотерапії раку.

Дослідники вказують, що отримані результати не означають, що наявні методи хіміотерапії раку дискредитовані. Вони відзначають, що мова йде про більш глибоке розумінні токсичної природи антиракових препаратів, що може в кінцевому підсумку призвести до їх вдосконалення.

Реклама:

Головне сьогодні