Їжа та психічне здоров’я: який зв’язок?

- Онученько,а нагадай-но мені ім’я того чоловіка-німця, через якого я вже так давно втратила пам’ять і сон?

- Альцгеймер, бабусю, Альцгеймер (із діалогу бабусі з внучкою)

Мозок є одним з найбільших органів в організмі людини і його функціонування так само, як і діяльність серця, печінки та інших органів залежить від того, що ми їмо та п’ємо.

І якщо більшість з нас знає, що може трапитись із шлунком, кишечником, підшлунковою залозою або печінкою від погрішностей у харчуванні, то про вплив їжі на роботу мозку таких знань бракує. І дуже даремно.

Протягом всього нашого життя, від ембріонального розвитку до старості, значення харчування для психічного здоров’я і благополуччя залишається одним із вирішальних.

Вже на сьогодні науці достеменно відомо про важливість певних поживних речовин для розвитку і функціонування мозку, але вони "спрацьовують" тільки тоді, коли поступають у певній кількості та певному співввідношенні.

Бо не існує чарівної палички чи ключика, чи якогось одного "мега-продукта", які б дали нам відмінну пам’ять, надзвичайну концентрацію уваги і вберегли нас від хвороб старості, зокрема, Альцгеймера чи старечої деменції.

Природа пропонує нам дуже прості речі, про які бажано би знати кожному, бо виконувати їх легше, ніж страждати у майбутньому від проблем "з головою": безсонням, дратівливістю, розсіяністю уваги і тд. Передусім, це "правильна" їжа для мозку, яка містить:

Поліненасичені жирні кислоти, зокрема, омега-3, які є в жирній рибі (оселедець, сардини, скумбрія, лосось, тунець) і деяких продуктах – лляній та конопляній оліях, авокадо;

Мінерали, такі, як цинк (у цілому зерні, бобових, м’ясі та молоці), магній (у зелених листових овочах – петрушці, кропі, шпинаті, волоських горіхах, насінні – гарбуза, сезамовому та лляному) і залізо (у червоному м’ясі, зелені, листових овочах, яйцях, куразі);

Вітаміни, такі як фолієва кислота (у зелених листових овочах та зернових – хліб із зерна грубого помолу, крупи із цілих зерен, але не мюслі, не пластівці), ряд вітамінів групи В (знову ж таки – продукти з цільного зерна, пивні дріжджі та молочні продукти), і вітаміни-антиоксиданти, такі як С і Е (шипшина, квашена капуста, зелена цибуля, зелений салат, 2-денна пророщена пшениця).

Люди, зазвичай, вживають їжу, бідну на поліненасичені жирні кислоти, мінерали і вітаміни, але переповнену насиченими жирами (жирне м’ясо, маргарини, "легкі" масла, багато білого цукру, очищеного рису, а ще й з великою кількістю хімічних, неприродних добавок, які додаються у промислову їжу: гормонів (які додаються до корму тварин, щоб ті швидше набирали вагу), антибіотиків (для профілактики інфекцій у тварин та рослин), факторів росту (для прискореного розвитку тварин), речовин, які покращують зовнішній вигляд продуктів, захищають їх від псування, та подовжують термін їхнього зберігання (емульгатори, розпушувачі, консерванти, стабілізатори, барвники, окислювачі і тд.)

З часом така їжа призводить до наступних симптомів, на які більшість людей не звертають увагу, бо вони часто маскуються під втому, або мотивують тим, що "вік бере своє":

- Недостатня увага
- Цілий спектр депресивних станів (від легкої тривоги, суму, поганого настрою, до відчуття паніки та важких перебігів)
- Шизофренія
- Стареча деменція, хвороба Альцгеймера та хвороба Паркінсона.

Тому харчування "для мозку" може:
- Полегшити симптоми деяких психічних захворювань;
- Підвищити ефективність лікування певних неврологічних та психічних розладів
- Зменшити неприємні побічні ефекти деяких ліків.

Необов’язково, прочитавши цю статтю, відразу кидатись, купувати всі вищеназвані продукти. Достатньо почати з якогось одного, але урізноманітнювати свій раціон щодня. І, звичайно, нормалізувати режим сну та обов’язково займатись регулярно фізичними вправами. І не курити. Цим ви закладете міцний фундамент вашого ментального здоров’я.

"Людський мозок схожий на маленьке порожнє горище, яке ви можете обставити, як хочете. Дурень натягне туди всякого мотлоху, і корисні, потрібні речі вже нікуди буде всунути, або в кращому разі до них не докопаєшся. А людина розумна ретельно відбире те, що вона помістить на своє горище. Вона візьме лише те, що їй знадобиться для роботи та все розкладе у зразковому порядку. Даремно люди думають, що у цієї маленької кімнатки еластичні стіни…" (Артур Конан Дойл. "Етюд у багряних тонах")

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, 100rokiv.com

Реклама:

Головне сьогодні