Януковичу написали листа: через його чиновників вмирають діти

— 11 липня 2012, 12:48

У листі зазначається, що з переліку медпрепаратів, що закуповує МОЗ, в областях вже відсутні 90%-95% ліків, а в Центрі дитячої онкогематології і Охматдиті – 80%.

"Переважної більшості критично необхідних препаратів не залишилось взагалі. Це унеможливлює лікування сотень маленьких пацієнтів по всій Україні", зазначається у відкритому листі.

Більше того, для досягнення ремісій хворих дітей критично важливим є графік лікування: "У разі відсутності ліків цей графік неможливо дотримати, а, отже, життя дітей є під серйозною загрозою".

Як вказують активісти, в лікуванні онкохворих дітей використовуються більше 150 найменувань медпрепаратів. МОЗ зобов’язався закупити 42 найменування, але найдорожчих. Решта ліків повинні купити за кошт місцевих бюджетів.

"Не дивлячись на те, що більшість тендерів за програмою "Дитяча онкологія та онкогематологія" МОЗ провів 16-17 травня 2012 року, зараз в лікарні тільки починаються поставки і лише трьох медпрепаратів. Решта найдорожчих і вкрай важливих ліків (в т.ч. ті, без котрих неможливо дотриматися протоколів курсів хіміотерапії та трансплантації кісткового мозку) за графіками поставок МОЗ обласні дитячі онкологічні відділення та Охматдит отримають до 15 грудня", - пояснюють у листі Януковичу активісти і волонтери.

Критично бракує таких ліків як: екворал, таргоцид, глівек, кансидаз, коломіцин, Темодал, атгам, карбоплатин, флудабін, віфенд тощо.

До цього часу не пройшли тендери на закупівлю тімоглабуліна і аспарагінази (через суттєве перевищення ціни фармкомпаніями), антикоагулянта і багатьох виробів медичного призначення (сети і фільтри для переливання плазми, тромбоконцентрату тощо).

Відкритого листа активісти надіслали також прем’єр-міністрові та міністрові охорони здоров’я. Його підписали десятки представників ГО та волонтерів.

Крім того, представники громадських організацій і волонтери написали листа керівнику компанії "Sanofi-Aventis" Жан-Полю Шоєру, у якому просять пояснити причини подорожчання на майже 100 євро вартості препарату тімоглобуліну.

"Дистриб’ютори фармацевтичної компанії SANOFI запропонували найнижчу ціну в розмірі 2750 грн. за одну упаковку препарату, що на 917 грн. вище, ніж у 2011 році", йдеться у листі. Внаслідок цього ліки зникли і в оптовій, і в роздрібній торгівлі в Україні.

"Ми дуже просимо допомогти Україні та дітям, надавши нам інформацію про ситуацію, а також забезпечити доступні ціни на такі життєво важливі ліки", - просять активісти.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні