Чоловіче сім’я сприяє жіночій фертильності – учені

— 22 серпня 2012, 14:18

Особливий білок сперми може ставати "гормональним сигналом" для мозку партнерки, мовляв, яєчникам уже час випускати яйцеклітину.

Про це пише The Daily Mail.

Міжнародна команда вчених під керівництвом Грега Адамса із Університету Саскачевану виявила цей білок у еякуляті багатьох видів, від кроликів до людей. Науковці припускають, що він відіграє важливу роль у репродукції всіх ссавців.

Протеїнові дали назву "стимулюючий овуляцію фактор" (OIF). Встановлено, що він впливає на гіпоталамус жіночої особини.

В таких тварин як, наприклад, лама, овуляція відбувається лише після того, як відбудеться запліднення. У корів та людей часом виходу яйцеклітини керують гормони.

Коли вчені вводили OIF піддослідним ламам, у тих відбувалася овуляція. В крупної рогатої худоби такого не відбувалося, але в них науковці зафіксували розвиток тимчасової ендокринної структури, яка потрібна для підтримки вагітності.

"Останні результати розширюють наше розуміння механізмів, які регулюють овуляцію, та ставлять деякі інтригуючі питання щодо фертильності", - зазначив Адамс.

Вплив білку саме на людську фертильність вчені ретельно вивчатимуть. Є навіть припущення, що чоловіки з вищою концентрацією OIF можуть бути більш плодовитими.

Реклама:

Головне сьогодні