У МОЗ кажуть, що ціни на ліки завищують фармкомпанії і дали їм тиждень

— 3 серпня 2012, 15:46

Фармкомпанії і Мінздоров’я домовилися 8 серпня вийти на спільне рішення щодо зниження цін на ліки для хворих на СНІД.

Про це на брифінгу після переговорів між представниками компаній і МОЗ заявила заступник міністра Раїса Мойсеєнко.

"Практично всі компанії висловилися, що вони зацікавлені в таких соціальних проектах. Ми будемо тиждень очікувати результат і сподіваємося, що попередні домовленості будуть виконані", - заявила вона.

За словами голови координаційної Ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ Володимира Жовтяка, до 8 серпня фармкомпанії мають дати відповідь МОЗ, чи готові вони піти на поступки.

"Сьогодні ми розпочали процес переговорів. Ми хочемо, щоб до 8 серпня компанії дали відповідь. Ми, громадські активісти спільно з урядом, вимагаємо, щоб компанії знизили ціни", - заявив Жовтяк.

Також, за його словами, фармкомпанії мають дати відповідь, "чому одна і та ж індійська фірма продає один і той самий препарат МОЗу утричі дорожче, ніж нашій організації".

На питання, чи піднімалося це питання на переговорах, заступник міністра відповіла, що у дистриб’юторів діють "зовсім різні підходи" до формування цін для громадських організацій і держави.

"Сподіваюся, що на низку запитань ми ще отримаємо відповіді", - заявила Моїсеєнко.

Крім того, вона додала, що у жодному з центрів СНІДу наразі нема черги з хворих, і всі забезпечені ліками.

"Офіційно заявляю: у жодному закладі у нас черг немає. Медикаменти є в усіх центрах СЕІДу у повному обсязі, і вони будуть і надалі поступати у зростаючій кількості", - сказала Моїсеєнко.

За даними Української правди, на переговорах йшла мова про компенсацією фармкомпаніями різниці у ціні на ліки для громадських організацій і для держави, у вигляді благодійної допомоги.

За словами співрозмовника, МОЗ украв договори згідно з усіма процедурами і тепер не може їх скасувати, тому до кінця року препарати закуповуватимуться за завищеними цінами. Однак фармкомпанії і дистриб’ютори висловили попередню готовність поставити МОЗ частину препаратів безкоштовно на ту суму, яку оголошують активісти.

Йдеться, зокрема, про фірми-дистриб’ютори ліків "Центрафарм" і "Альба".

Як відомо, представники громадських організацій звинувачували МОЗ у закупці препаратів для лікування хворих на ВІЛ/СНІД за завищеними цінами.

Так, при порівнянні закупівельних цін, за якими були придбані препарати громадськими організаціями та МОЗ виявилося, загальна переплата міністерства може становити 36,78 мільйонів гривень.

Водночас, після появи інформації, МОЗ опублікував спростування. Відомство заявляло, що навпаки економить кошти під час закупівлі цих препаратів.

У вівторок активісти громадських організацій надіслали МОЗ відкритого листа, у якому просили переглянути ціни на тендерні закупівлі для хворих на ВІЛ/СНІД.

Мінздоров’я пообіцяв провести переговори з представниками фармацевтичних компаній, які виробляють антиретровірусні препарати для хворих на ВІЛ/СНІД.

Українська правда

Реклама:

Головне сьогодні