Тест

Богатирьову просять не обкрадати смертельно-хворих на 37 млн

Вони вимагають МОЗ переглянути результати тендерів на закупівлю препаратів для лікування хворих на ВІЛ/СНІД.

Як пишуть активісти, при порівнянні закупівельних цін, за якими були придбані препарати громадськими організаціями та МОЗ виявилося, що міністерство збирається закупити препарати значно дорожче, заробивши додатково 37 млн. гривень. По деяким позиціям ціни завищені в 3 рази.

Так, наприклад, препарат Ефавіренз 600 мг №30 ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" придбала по ціні 1,3 грн. за упаковку в той самий час, як МОЗ закупив його майже по 4 грн. Лише на цьому препараті може бути перевитрачено зайвих близько 19 млн. гривень з державного бюджету.

"Ми обурені таким цинічним обкраданням людей, чиє життя залежить від цих препаратів, – говорить Дмитро Шерембей, голова Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні, організації яка захищає права смертельно-хворих пацієнтів, інфікованих ВІЛ, туберкульозом та гепатити. – За ці кошти 20 000 ВІЛ-інфікованих українців могли б додатково отримати лікування, а це половина від тієї кількості людей, які сьогодні повинні отримувати життєво необхідну терапію."

Угода між постачальниками та МОЗ повинна бути підписана 9-11 серпня, при тому, що ліки повинні були бути поставленими до лікарень ще 1 серпня, як то обіцяли представники МОЗу в квітні під час обурення громадськими організаціями процесу затягування тендерів.

Оскільки фінальні угоди між МОЗ та постачальниками ще не було підписано, громадські організації звернулися з відкритим листом до Міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової із закликом переглянути ціни на тендери та закупити препарати за середньо ринковими цінами.

27 липня 2012 року як реакцію на вихід публікації "Вибір Богатирьової: вбити не можна вкрасти" на веб-ресурсі "Наші гроші" МОЗ України було оприлюднено роз’яснення щодо державних закупівель АРВ препаратів для хворих на ВІЛ/СНІД.

На жаль, жодної інформації щодо причин перевитрачання державних коштів на препарати: Зидовудин (AZT) 300 мг +Ламівудин (3TC) 150 мг №60, Ефавіренц 200 мг №90, Ефавіренз 600 мг №30, Ламівудин (3TC) 150 мг №60, Тенофовір (TDF) 300 мг №30, Тенофовір 300 мг + Емтрицитабін 200 мг №30, Невірапін (NVP) 200 мг №60 викладено не було.