Шоколад знижує ризик інсульту у чоловіків - вчені

5
30 серпня 2012

Такого висновку прийшли вчені шведського Королівського Каролінського інституту, повідомляють Вести.ru.

Згідно з отриманими результатами, поїдання стандартного шоколадного батончика раз на тиждень може зменшити загрозу розвитку інсульту у представників сильної половини людства на 17% в період наступних 10 років.

У дослідженні взяли участь 37,1 тис. шведських чоловіків у віці від 49 до 75 років. Фахівці проводили оцінки їх раціону за допомогою анкетних опитувань впродовж десятиліття - в цей період вони зафіксували 1995 випадків першого інсульту. 

При цьому чоловіки, що з'їдають помірну кількість солодкого продукту на основі какао-бобів щотижня, виявилися менш схильними до цього ризику, ніж ті, хто зовсім не споживав його.

"Благотворний ефект від вживання шоколаду може пояснюватися вмістом у ньому флавонідів, - зазначила доктор Сюзанна Ларссон, що очолювала дослідження. - Виявляється, що вони захищають від серцево-судинних захворювань за допомогою антиоксидантних, антикоагулянтних та протизапальних властивостей. Можливо також, що флавоніди можуть знижувати вміст в крові шкідливого холестерину і зменшувати кров'яний тиск".

Колишні дослідження виявили, що шоколад може сприяти запобіганню діабету, допомагає контролювати тиск крові й захищає від захворювань серця. 

"Цікаво, що раніше зі сприятливим ефектом для серцевого здоров'я асоціювався гіркий шоколад, але близько 90% споживання шоколаду в Швеції, включаючи той, що поїдається в нашому дослідженні, припадає на молочний шоколад", - підкреслила Ларссон.

Висновки шведських вчених підтвердилися і більш великими даними, отриманими на основі п'яти досліджень в Європі і США, в яких було зафіксовано більше 4250 випадків інсульту. 

Їх аналіз показав, що вірогідність його виникнення у людей, що вживали найбільшу кількість шоколаду, виявилася на 19% менше, ніж у тих, хто з'їдав найменші порції продукту. 

Разом з тим, збільшення частки споживання шоколаду на 50 грамів на тиждень призводило до того, що ризик інсульту знижувався приблизно на 14%.

У статті, опублікованій в останньому номері спеціалізованого журналу Neurology, вчені вказали на необхідність продовжити дослідження, перш ніж будуть зроблені будь-які рекомендації про вживання шоколаду.

powered by lun.ua