Хірургічні операції пришвидшують виникнення хвороби Альцгеймера – вчені

— 18 вересня 2012, 14:43

Насправді ж у деяких пацієнтів початок появи симптомів хвороби Альцгеймера починаються якраз після хірургічного втручання. Хоча як саме анестезія, хірургічна операція і деменція пов’язані між собою є великою таємницею як для пацієнтів, так і для вчених.

Рік тому дослідники з Медичної школи Перельмана, що при Пенсільванському університеті, повідомили, що ризик розвитку Альцгеймера вищий у пацієнтів, яким робили хірургічну операцію або анестезію. Результати екперименту описані на сайті Пенсільванського університету.

Однак незрозуміло, чи винними у цьому були ліки, які використовуються для анестезії. Щоб відділити вплив медпрепаратів, від власне хірургічного втручання, вчені взялись за досліди над мишами.

Результати дослідження, опубліковані в Annals of Surgery, показують, що на мозок має більший вплив саме хірургічне втручання, а не анестезія.

Амілоїдні бляшки (ліворуч) і нитки тау-білка (праворуч), які характерні при захворюваннях хвороби Альцгеймера, у мозку прооперованої миші (фото авторів роботи)

Команда вчених досліджувала мишей, з людськими генами Альцгеймера, які відтак ставали схильними до цього захворювання. Досліджували на вплив лише анестезії і, анестезії та операції у черевній порожнині. Мишам проводили операції, дуже схожі на видалення апендиксу у людей. З’ясувалось, що операція призводить до збільшення патології хвороби Альцгеймера.

Крім того, спостерігалися тривалі розлади пізнавальних функцій у мишей принаймні 14 тижнів після операції. Сама по собі анестезія такого ефекту не давала. І, що найголовніше, у звичайних тварин, які не мали схильності до хвороби Альцгеймера, таких результатів не спостерігалось.

Зараз вчені вважають, що мозок реагує на хірургічне втручання, а саме запалення, яке неодмінно після нього виникає. Втім, вчені не беруться зі 100% точністю стверджувати, що

Результати дослідження стосуються і людей.

Реклама:

Головне сьогодні