Після сенсаційного дослідження в Україні почали масову перевірку на ГМО
Такі дії пов'язані із скандалом, що розгортається у Європі через дослідження французьких вчених з університету Кана (північ Франції), які довели зв'язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО.
Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк перед початком засідання уряду, повідомляє Укрінформ.
"У зв'язку з цим (скандалом у Європі щодо ГМО зерна - ред.) ми зараз проводимо масову перевірку і насіння, яке імпортується, і насіння, яке є (в Україні - ред.)", - сказав Присяжнюк.
Він поінформував, що Україна запросила фахівців міжнародного рівня, аби провести наукову конференцію та обговорити з науковцями та спеціалістами перспективи генномодифікованої інженерії.
"Нам необхідно буде три місяці, щоб провести тотальний аналіз і прийняти рішення", - зазначив міністр.
[L]Два роки вчені в умовах суворої таємності проводили дослідження, годуючи 200 щурів генетично модифікованою кукурудзою.
Вчені розділили піддослідних гризунів на три групи. Звірів з першої групи годували лише ГМО-кукурудзою, з другої – модифікованою кукурудзою, яку обробили найбільш поширеним у світі гербіцидом Roundup, третіх годували звичайною кукурудзою.
У 50-80% щурів-самок виникли великі пухлини, які з’являлись на 24 місяці життя, при чому у одного звіра могло бути до трьох пухлин.
У тих звірів, яким не давали ГМО-кукурудзу, пухлини з’явились у 30% випадків.
Щурі з контрольних груп: крайні зліва їли лише ГМО-кукурудзу, по центру - ГМО-кукуркудзу, скроплену гербіцидом, ліворуч - кукурудзу без ГМО |
Серед щурів-самок, які їли ГМО, передчасно померло до 70% тварин, тоді як у контрольній групі – до 20%.
Пухлини як у самців, так і у самок, яким давали генетично-модифіковану кукурудзу, були у 2-3 рази більшими, ніж у тих, які їли звичайну.
Міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фолл заявив про введення надзвичайних заходів у зв'язку з оприлюдненням результатів дослідження.
Офіційний представник Єврокомісії Фредерік Венсан заявив, що перевіркою досліджень також займеться Європейське агентство з продовольчої безпеки.
Водночас, компанія виробник генетично-модифікованих продуктів Monsanto у своєму коментарі вказує, що дослідження французьких вчених не відповідає мінімальним стандартам проведення наукових досліджень такого типу.
Його результати не підкріплюються даними, які надані і висновки не мають відношення до оцінки безпечності продуктів.
Серед недоліків дослідження, на які вказує компанія, значаться:
- Протоколи дослідження не відповідають стандартам Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)
- Незрозуміло, якою була якість кукурудзи і звідки її взяли
- Відсутня інформація про підготовку харчування і раціон піддослідних
- Повна відсутність даних про гістологічну оцінку нирок чи печінки, тестів на перевірку діяльності печінки, цитохромну діяльність
- Відсутність статистичного аналізу смертності чи появи пухлин
- Рівень смертності і появи пухлин у всіх групах підпадають під норми для цього виду лабораторних щурів, які відомі тим, що у них часто з’являються пухлини
- Надані дані спорадичні, для оцінки самок і самців використовуються різні методи, і не достатні для того, аби робити висновки, про які пишуть вчені