Помідори знижують ризик інсульту - вчені

25
15 жовтня 2012

Фінські учені з університету в Куопіо виявили дивовижну властивість помідорів, які мають у великих кількостях антиоксидант під назвою лікопін.

Саме він допомагає людському організмові істотно зменшувати ризик інсульту, повідомляє Радіо Свобода.

Результати дослідження були опубліковані в американському виданні Neurology.

Фінські науковці обробили дані понад тисячі осіб у віці від 46 до 65 років. Експеримент із моніторингом рівня лікопіну тривав 12 років. 

У групі із мінімальним рівнем лікопіну 25 осіб із 258 мали інсульт. Відповідна за кількістю група людей із найвищим рівнем лікопіну мала лише 11 випадків інсульту. Це майже в два з половиною рази менше. Провідний дослідник експерименту, науковий співробітник університету Джуні Карпі вважає, що результати дослідження ще раз підтверджують тісний зв’язок між широким використанням фруктів та овочів із пониженим ризиком захворювання на інсульт.

Учений наголошує, що масове вживання п’яти порцій фруктів та овочів у щоденному раціоні може дуже істотно знизити показники цієї хвороби у світі.



powered by lun.ua