Сироїдіння: між добром і злом

Якщо ви захоплюєтеся здоровим способом життя і нетрадиційною медициною, то, звичайно, чули про сироїдіння – своєрідний стиль харчування, який має відношення зовсім не до сиру, а до вживання всіх продуктів у сирому вигляді.

І як у будь-якій теорії харчування, у сироїдіння є як палкі прихильники, так і непримиренні супротивники. Отже, кому ж вірити?

Що їдять сироїди?

Сироїдіння – це особлива форма вегетаріанства, але більш сувора і більш жорстка. Сироїди харчуються лише молочно-рослинними продуктами без будь-якого впливу на них вогню або пари.

Вони вважають, що такий спосіб харчування дозволяє засвоювати речовини в первозданному вигляді, оскільки внаслідок термічної обробки та контакту з поверхнею посуду енергетична цінність продуктів і доступність необхідних сполук зменшується.

Виняток сироїди роблять лише для хліба, переважно з цілісного зерна і без дріжджів. З рідин допускається лише проста некип’ячена або мінеральна вода.

Виняток сироїди роблять лише для хліба

Концепція сироїдіння заснована на позиції, що, харчуючись сирою рослинною їжею, людина безпосередньо засвоює сонячну енергію запасену рослиною під час свого зростання. Вогонь для сироїдів – руйнівне начало, а їжа, приготовлена з його допомогою біологічно неповноцінна.

У самому сироїдінні існує цілий ряд напрямів: одні рекомендують харчуватися сирими зернами, інші – фруктами, треті – горіхами або сирими рослинними продуктами. Екстремальний прояв сироїдіння – харчування травами і бадиллям рослин.

Якщо ж говорити про більш класичних і легких формах сироїдіння, коли дозволені будь-які сирі продукти рослинного походження, а також деякі молочні, то, строго кажучи, це вже не зовсім сироїдіння. Якщо, звичайно, ви живете не в селі і не п’єте парне молоко.

Вогонь для сироїдів – руйнівне начало, а їжа, приготовлена з його допомогою біологічно неповноцінна

Адже абсолютно всі молочні продукти, що продаються в магазині, в тій чи іншій мірі вже піддані термічній обробці і багато з них містять штучні хімічні речовини (наприклад, консерванти), яких прихильники цієї теорії харчування не сприймають.

Те ж можна сказати і про, наприклад, сухофрукти, які продаються в магазині (їх сушать не на сонці), або горіхах, які часто бувають підсмажені. Так що, сироїд, що живе в сучасному місті і купує їжу в магазині – це вже не класичний сироїд!

Чому сироїдіння корисно?

Численні дослідження показують, що ті люди, які споживають багато овочів і фруктів, рідше хворіють на рак і захворюваннями серця. Найкраще вплив на організм надають свіжі неварені овочі та фрукти.

Так, при варінні руйнується 30-50% всіх корисних елементів, які визначають специфічний гострий смак хрестоцвітих: гірчиці, капусти, крес-салату і хрону. Ці речовини не лише дають особливі, ні з чим не порівнянні смакові відчуття, але і захищають любителів овочів від раку.

Те ж можна сказати і про природні барвники – каротин, хлорофіл, що містяться в жовтих і червоних овочах і зеленому листі. Ці речовини попереджають хронічні захворювання, стимулюють захисні сили організму, перешкоджають розвитку пухлин. Частина цих речовин при чищенні і варінні руйнується. Особливо чутливі до термічної обробки біологічно активні речовини, що містяться в селері, капусті, вишні.

Cироїдіння - природне профілактичне очищення організму

Часник також втрачає при готуванні основну частину своїх цілющих властивостей. Це, перш за все, ефірну олію з сильною бактерицидною дією, яка знищує хвороботворні бактерії і гриби і поліпшує кровообіг. Тому часник, спожитий в свіжому вигляді, за своєю дією на організм людини перевершує дію рекламованих часникових препаратів з аптек.

До безперечних достоїнств сироїдіння можна віднести той факт, що це – природне профілактичне очищення організму (але не настільки потужне як голодування, але також дає вражаючі результати).

Сироїдіння є кращим засобом проти слабкості кишечника, запорів і геморою, завдяки збільшенню в раціоні вмісту харчових волокон.

Воно корисно для хворих нирковими хворобами і для полегшення водного обміну речовин. Лікування сироїдінням дає гарні результати при подагрі, звільняючи організм від сечової кислоти, при атеросклерозі, шкірних захворюваннях, ревматизмі і т. д.

Застосування сироїдіння при гіпертонічній хворобі дозволяє поліпшити стан здоров’я за рахунок різкого обмеження надходження кухонної солі з їжею.

Позитивним моментом сироїдіння є більш швидка насичуваність при вживанні сирих продуктів у порівнянні з вживанням продуктів підданих термічній обробці. Неварена їжа швидше заповнює весь обсяг шлунку.

Це дозволяє застосовувати сироїдіння для зниження ваги. Єдине, про що необхідно пам’ятати – уникати надміру продуктів з високою енергетичною цінністю (фініків, горіхів, родзинок, динь). До речі, при ожирінні лікування сирою їжею дає навіть кращі результати, ніж голодування.

Крім того, овочі і фрукти в сирому вигляді більше приносять користі зубам, ніж кашкоподібна м’яка їжа. Це сприяє і зміцненню ясен.

Якщо раціон складений правильно, і шанувальники сирої їжі вживають достатньо молока, сиру тофу, горіхів, шпинату, цвітної та звичайної капусти, кольрабі, насіння льону, сезаму та пшениці, нерафінованих олій холодного віджиму: лляної, оливкової, різноманітних ягід – тоді вони отримають всі необхідні для життєдіяльності речовини.

Чому сироїдіння шкідливо?

А що робити, якщо організм не засвоює корисні речовини із сирих продуктів? Наприклад, той, хто їсть сиру моркву, крім приємних смакових відчуттів, не отримує так багато користі, як собі уявляє.

Речовина каротин (попередник вітаміну А, або його називають провітамін А), дійсно, у великій кількості міститься в моркві, але вона щільно заблокована важкозасвоюваною целюлозою.

Організм може засвоювати ці потрібні речовини тільки в тому випадку, якщо морква подрібнена або піддана термічній обробці. А каротин може всмоктуватися у кишечнику лише за умови, що розчинений в маленьких крапельках жиру, т ому що вітамін А є жиророзчинним вітаміном.

Багатообіцяюча теза любителів сироїдіння "Чим природніше, тим здоровіше!" звучить ефектно, але не дуже переконливо. Природа не дає здоров’я просто так. У ході еволюції різні групи рослин розвинули ту чи іншу стратегію виживання, і деякі з них накопичують отруйні речовини як захисне пристосування від поїдання.

А людині природа надала шанс знайти способи видалення або нейтралізації цих речовин.

Наприклад, для мільйонів людей бобові представляють собою основний продукт харчування завдяки високому вмісту в них білка, проте у сирому вигляді боби містять отруйні речовини. Вживання бобових в сирому вигляді в великій кількості або регулярно шкідливо.

Пшениця та інші злаки містять малокорисні речовини, які видаляються лише при термічній обробці. Тому багато хто воліє вживати проварені каші, які стають після цього придатними до вживання. Це краще, ніж сира каша з роздроблених і розм’якшених зерен.

До некорисних речовин відноситься також щавлева кислота, яка міститься в шпинаті, ревені, щавлю. Щавлева кислота набиває оскому, порушує нормальне засвоєння організмом найважливіших мінеральних речовин.

При надлишку щавлевої кислоти кальцій, так необхідний для зміцнення кісток, і кровотворні білки не приймаються організмом. У результаті у особливо чутливих до щавлевої кислоти людей може розвинутися нирковокам’яна хвороба.

Містять щавлеву кислоту овочі в сирому вигляді протипоказані людям похилого віку і дітям.

Всім, хто страждає на алергію, зазвичай рекомендують їсти варену їжу, а не сиру. Алергіки гостро реагують на певні білкові речовини, які лише при термічній обробці змінюються настільки, що імунна система алергіка на них не реагує і їжа перетравлюється без ускладнень.

Крім того, сироїдіння може викликати загострення хронічного панкреатиту (запалення підшлункової залози), переважно, коли в соку підшлункової залози не вистачає спеціального ферменту.

Плоди та горіхи треба їсти перед обідом, а не після обіду

Є у сироїдіння й вікові обмеження. Наприклад, як і інші види альтернативного харчування, сироїдіння не можна застосовувати у дітей. Не рекомендується воно і людям похилого віку.

Дуже важливим є той факт, що сироїдіння не забезпечує надходження повноцінних білків, які є у молоці, яйцях, рибі, м’ясі і організм перебуває у стані хронічної білкової недостатності, наслідком якої може виникнення багатьох патологічних станів та хвороб.

Правила безпечного сироїдіння

Перехід з вашого звичайного харчування на сироїдіння повинен бути обережним і поступовим, щоб привчити організм. Різкий перехід від звичного харчування до зовсім нового раціону вкрай небезпечний для здоров’я.

До речі, лікарі вважають, що краще, ставати вегетаріанцями і сироїдами після 30-ти років.

До молочно-рослинного режиму порівняно легко переходять відразу ті, хто вже відвик від м’яса і споживає мало тваринних продуктів. Якщо ж ви їсте м’ясо або рибу щодня, то для вас цей перехід буде вкрай болісним.

Дієтологи не рекомендують відмовлятися від звичної їжі різко. Це не лише важко психологічно, але і є сильним стресом для всього організму. Краще в перші дні і тижні не відмовляти собі в бажанні з’їсти що-небудь з колишнього раціону.

З часом такі випадки будуть проявлятися все рідше і рідше принаймні пристосування організму до нового харчування. Проте є речі, які потрібно виключити вже на цьому перехідному етапі: кондитерські вироби, екстракти, наприклад, м’ясні бульйони, борошняні супи і макаронні вироби.

Існує ще кілька правил, адресованих для сироїдів. Втім, їх бажано дотримуватися і при будь-якій іншій системі живлення. Отже, при переході на сироїдіння перший час слід їсти менше, так як помірність у їжі полегшує переварювання і налаштовує організм на сприйняття сирої їжі. Необхідно ретельно пережовувати їжу, інакше вона просто не засвоїться.

Крім того, їсти потрібно при появі природного – фізіологічного голоду. Не можна пити безпосередньо перед їжею і відразу після неї. Температура їжі в будь-який час повинна бути кімнатної: не можна їсти страви, щойно витягнуті із холодильника. Приготовлені сирі блюда не слід довго зберігати.

Плоди та горіхи треба їсти перед обідом, а не після обіду. Тоді вони можуть бути повністю засвоєні організмом. Сира вода повинна бути дуже чистою, відстояною протягом декількох годин (краще використовувати мінеральну або питну воду з пляшок).

Якщо узагальнити все сказане, можна зробити висновок, що сироїдіння – річ чудова;)

Фото з Flickr (by Inspired RD, Don Giannatti, adamlawrence212, DAsHtheGReY)

За матеріалами http://100rokiv.com

Реклама:

Головне сьогодні