Вчені створили лінзи, що поновлюють зір

— 8 жовтня 2012, 16:27

Після клінічних випробувань лінзи, як очікується, першими візьмуть на озброєння рятувальники, лікарі швидкої допомоги і військові, повідомляють Вести.ru.

Інноваційний проект виробництва іонообмінних лінз, що не має аналогу у світі, розроблений кузбасівськими вченими. Попереду — півтора роки клінічних випробувань.

У разі успіху лінзи будуть використовуватися при долікарняній медичній допомозі і стануть обов'язковим інструментом рятувальників, лікарів медицини катастроф та військових на місці аварій, НС і бойових дій.

Ця лінза - "швидка допомога" для очей. В основу її ліг винахід, зроблений кузбасівськими вченими у дев'яності роки минулого століття. Розроблений ними унікальний матеріал дозволив повернути зір майже сліпим людям.

На цьому вчені не зупинилися і допрацювали винахід. У результаті ними створена лікувальна лінза.

За словами фахівців, ця розробка — справжній прорив в офтальмології.

Унікальність лінзи — у "золотомує" сполученні основного матеріалу гідрогелю та додатку — іонообмінної смоли. Принцип роботи простий: віруси, бактерії, токсини, будь речовини, що обпалюють і потрапили в око, іонообмінна лінза всмоктує як пилосос.

Валентина Жевняк, науковий співробітник малого інноваційного підприємства, пояснює: основний принцип роботи лінзи — всмоктування сторонніх подразнюючих речовин.

Відновлення після опіків і травм, за словами вчених, йде у п'ять разів швидше, ніж при традиційних методах лікування. Головне — якомога раніше накласти лінзу на пошкоджене око. А вже вона не дозволить агресивній речовині проникнути вглиб тканини.

Лінза, або, як її ще називають лікарі, "стерильна пов'язка для очей" — одноразова. Тому перед ученими стояло завдання зробити її якомога дешевшою. Спочатку лінзи виточували із заготовок, що було довго і неекономічно.

Після винаходу спеціального модуля, виробництво вдалося поставити на потік. В результаті вартість виробу знизили до 40 рублів. І сьогодні мале інноваційне підприємство, створене на базі Кемеровського університету, готове випускати до півтора мільйонів лінз на рік.

Зараз винахід кузбаських вчених проходить токсикологічну експертизу, потім його чекають клінічні випробування. І тільки після цього лінзи-"рятувальники" почнуть застосовувати на практиці

Реклама:

Головне сьогодні