Тест

І потім не кажіть, що ви не знали

Поки ви дочитаєте цю статтю, 5 людей в Україні помре від хвороб, напряму пов’язаних із нездоровим способом життя і неправильним харчуванням.

Нерідко у відповідь на поради дотримуватись здорового способу життя, не їсти шкідливої їжі, не курити, не вживати алкоголь, більше рухатись, ми чуємо, що "жити взагалі шкідливо" і "життя призводить до смерті".

Як правило, це кажуть люди, яких не торкнулась серйозна хвороба, які не ще не страждали, і не бачили страждань близьких. Даймо відповідь самим собі, чи хотіли б ми прожити додаткових декілька років бадьорими і повними сил, чи лежати, як овоч і бути обузою для своїх рідних? Думаю, відповідь легко передбачити.

Мотивуймо себе на здоров’я

Ми володіємо неоціненним скарбом - здоров'ям, яким розкидаємось до тих пір, поки втрачаємо його.

Спитайте судинних хірургів, як заядлі 40-50-річні курці з діагнозом "облітеруючий ендартеріїт" (запустівання артерій) та гангрена (некроз, змертвіння тканин) нижніх кінцівок, миттєво кидали курити після діагнозу лікарів, але, як правило, вже було занадто пізно, і для порятунку життя залишалась лише ампутація.

Спитайте хірургів, як відбувається багатомісячне виснажливе для тіла та гаманця лікування пацієнтів з панкреонекрозом (відмиранням ділянок підшлункової залози), що наступає після надмірних алкогольних вливань "за здоров’я" та безкінечних закушувань смаженими копченими ковбасками, та підчеревиною.


Спитайте кардіологів та нейрохірургів про інфаркти, та інсульти, "наїджені" фаст-фудами, "печенюшками-тортіками", майонезами, салямі, сосисками, смаженими котлетами, та іншими вбивчими "досягненнями" сучасної харчової промисловості. Про те, як люди заново вчаться жити, ходити, розмовляти; про неймовірні матеріальні та моральні витрати.

Спитайте ендокринологів та дієтологів про зв’язок між цукровим діабетом і ожирінням, та цукровою залежністю від солодощів, та лимонадів, що захоплює у свої тенета юних, та молодих, відбирає зір, ламає життя та вкорочує віку.

Спитайте алергологів, онкологів, офтальмологів, неврологів та інших лікарів, скільки хвороб є наслідком безвідповідального ставлення до свого здоров’я.

А краще – самі змініть своє життя.

Встаньте раніше, підіть, прогуляйтеся – це освіжає та робить правильними думки.

Випивайте склянку води після сну. Це покращує травлення та попереджує багато потенційних хвороб.

Харчуйтесь природнім, не витрачайте свої гроші на перероблену їжу з харчовими добавками – знайте, там ваші передчасні старість, хвороби та смерть.

Пийте чисту воду, чаї, узвари, морси, кефір – не купуйтеся на те, що там, "під кришечкою" чи у гарній упаковці – здебільшого там ваші передчасні старість, хвороби та смерть.

Не куріть або киньте, причому вже і зараз, бо ніякий кайф коротких затяжок не може переважити хвороби зубів, ранню старість, болючий кашель та смерть від раку легенів.

Не робіть культ з алкоголю. Навіть найдорожче віскі та палений шмурдяк однаково труять вашу печінку та мозок, просто зі шмурдяком це відбувається, як правило, швидше.

Фокусуйтесь на хорошому – на тому, що вас люблять батьки, діти, кохані, домашні котики і собачки; на ароматі свіжої кави, емоційному спілкуванні з друзями.

Лягайте спати рано. Ні одна соцмережа та телесеріал не відновлять ваш організм так, як гормон мелатонін, що сповільнює старіння та попереджує онкологічні захворювання. Пік утворення мелатоніну припадає на 22-23 годину.

Рухайтеся. Не обов’язково у фітнес клубі, просто багато ходіть, використовуйте будь-яку можливість. Покращуючи кровообіг, рух сприяє оновленню тканин, видаленню токсинів, попереджує та лікує всі хвороби, без перебільшення. Навіть часто ті, які вважаються невиліковними.

Майже 500 тисяч життів у рік в Україні забирають смерті від захворювань серця та судин, понад 89 тисяч – рак, 35 тисяч – хвороб органів травлення, 23 тисячі – органів дихання. Не збільшуйте цю сумну статистику.

"Живи так, як ніби ти зараз повинен попрощатися з життям, неначе час, залишений тобі, є несподіваним подарунком." Марк Аврелій.

Не сподіваймося на чудодійні пігулки, що зроблять нас вмить здоровими – їх не існує. Не сподіваймося на лікарів, які зроблять нас здоровими – лікарі лише лікують хвороби.

Сподіваймося лише на себе. І не відкладаймо конкретні дії на завтра.

З Новим роком! З новим, здоровим способом життя!

Фото з

Оксана Скиталінська, дієтолог, 100rokiv.com, спеціально для УП.Життя