Тест

Богатирьова відкрила грандіозне будівництво, на яке їй не дали грошей

Два тижні тому, 20 листопада, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова урочисто відкривала будівництво нових корпусів Національного інститут раку.

Усі телеканали показали красиву картинку - Богатирьова закладає капсулу в підмурок нового об’єкту - Клініки консервативного лікування пухлин (клініки №3). Також усі ЗМІ процитували міністра, яка заявляла, що на реконструкцію інституту в бюджеті передбачено 200 мільйонів. Втім, вже тоді цих грошей фактичино не було.

огатирьова закладає капсулу у будівництво Інституту раку. Фото з сайту МОЗ

Справа в тому, що ще 14 листопада Кабмін видав постанову, якою перенаправив 180 мільйонів гривень, передбачених на реконструкцію Національного інституту раку, на будівництво лікувально-діагностичного комплексу "Охматдиту".

"… Здійснити… перерозподіл видатків розвитку в сумі 180 000 тис.гривень шляхом зменшення їх обсягу за програмою 2301850 "Реконструкція і розширення Національного інституту раку" та збільшення їх обсягу за програмою 2301820 "Будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит", -сказано у документі.

Постановою також доручено передати 180 тисяч гривень, передбачених за програмою будівництва лікувально-діагностичного комплексу "Охматдиту",Нацагентству з питань підготовки та проведення в Україні Євро-2012 та реалізації інфраструктурних проектів за програмою 6651250 "Виконання Державної цільової програми з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу".

Постанову Кабміну було оприлюднено на сайті уряду лише цього вівторка. Але навряд чи Богатирьова відкривала грандіозне будівництво, не знаючи, що грошей на нього не виділять.

У Держбюджеті 2012 року і справді на програму реконструкції Інституту раку передбачено виділити 200 мільйонів гривень у 2012 році. А вже у липні ДП "Інженерно-технічний центр МОЗ України", який є головним розпорядником грошей, за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ "Укрбудконтракт" на реконструкцію з розширенням інституту раку. Вартість угоди склала 349,91 млн грн.

Інститут раку

Проте ще наприкінці минулого тижня стало відомо, що ці цифри залишилися лише на папері - реальних грошей Інституту так і не виділили.

Як повідомили у четвер у прес-службі МОЗ, з передбачений у бюджеті 200 мільйонів гривень Мінфін виділив лише 56, а наступний транш так і не надійшов.

"У Міністерства є занепокоєння з приводу того, що ми хочемо, щоб реконструкція не стояла на місці, бо ми не можемо без грошей продовжувати роботи", - сказала прес-секретар МОЗ Тамара Тачинська.

Вона додала, що МОЗ не звертався до Кабмін з проханням зменшити фінансування реконструкції Національного інституту раку на 2012 рік, а також не просили Кабмін перенаправити 200 мільйонів гривень на інші програми, зокрема, на будівництво лікувально-діагностичного комплексу "Охматдиту".

У генпідрядника будівництва Інституту раку, ДП "Інженерно-технічний центр МОЗ України", УП. Життя підтвердили, що станом на 29 листопада з бюджету надійшло 56 мільйонів гривень.

Будівництво нових корпусів Інституту раку. 30 листопада на будмайданчику кипіла робота. Фото УП. Життя

"У мене всі документи оформлені на те, що у нас було по закону України на 2012 рік – 200 млн. Розмов багато, я теж читаю інтернет, я теж переживаю, але поки мені міністр не скаже, що є якісь зміни, я працюю. Ми освоїли більше 50 млн, а будуть проплачувати все. Ми працюємо і чекаємо", - заявила директор ДП "Інженерно-технічний центр МОЗ України" Ольга Махньова у четвер.

У вівторок вона ще раз підкреслила, що нічого не знає про зменшення фінансування: "Ми працюємо, працюємо у повному обсязі, але всі деталі повідомить прес-служба".

Кореспондент УП. Життя побував на будмайданчику Інституту раку у п'ятницю. Робота там кипіла. Робітники розповідали, що працювати почали за тиждень до того

Водночас, як пояснила "УП. Життя" директор головного підрядника будівництва в "Охматдиті" Укрпрофмед Ірина Коваль, за цей рік вона поки отримала близько 200 мільйонів гривень з запланованих близько 600 мільйонів.

"Коли Азаров був востаннє на об’єкті, він обіцяв, що фінансування буде в повному обсязі, як і заплановано. Але звідки ці гроші беруться, це вже не наша справа. З нашого боку у нас був лише план на цей рік, і ми вже заявляли, що за обсягом робіт і за обладнанням вийдемо десь на півмільярда за цей рік. Ми так і рухаємося", - сказала вона.

За словами Коваль, останнім часом Кабмін дійсно запитував у неї інформацію, на що потрібні кошти – на які інженерні мережі, яке інженерне обладнання, на які внутрішні роботи.

"В основному все по першому пусковому комплексу. У нас блок "Д" здається до кінця року – повністю буде здано будівельну готовність і кровлю. Тому в рамках цього, можливо, і було перекидання коштів", - каже вона.

На будівництві встановлено освітлення - робота йде і вночі

Історія навколо будівництва Інституту раку нагадує серіал.

Ще влітку громадські організації заявляли, що Кабінет міністрів передає на "Євро-2012" 200 мільйонів гривень, які передбачалися на будівництво лікувально-діагностичного комплексу дитячої лікарні "Охматдит".

У Кабміні це спростували, однак заявили, що фінансування виготовлення проектно-кошторисної документації та початок будівництва в 2011 році здійснювалось за кошти, які були передбачені "Укрєвроінфрапроекту" в Державній цільовій програмі підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році і становили 230 мільйонів гривень.

Як припускали експерти, передача будівництва в "Охматдиті" під "крило" Нацкомітету Євро-2012 була потрібна для прискорення робіт, адже під будівництво інфраструктурних об'єктів чемпіонату проходило за спрощеними тендерними процедурами.

Крім того, джерела "Української правди" у медичних колах кажуть, що спроби перетягування ковдри на бік Інституту раку відбуваються вже давно.

У нових корпусах "Охматдиту" має бути встановлено обладнання, яке дозволить робити складні операції для онкохворих дітей. Зокрема, з пересадки кісткового мозку від неродинного донора.

Зараз батьки змушені відправляти дітей у закордонні клініки, де лікування обходиться у сотні тисяч доларів. Гроші збирають переважно волонтери, адже на лікування всіх українців – і дітей, і дорослих – за кордоном у держави передбачено лише 14 мільйонів гривень на рік.

"З відкриттям нового комплексу в Охматдиті операції з пересадки кісткового мозку будуть доступні всім в Україні і робитимуться безплатно. Державі не треба буде витрачати сотні тисяч гривень, а то і мільйони. А благодійникам - збирати по всьому світу гроші. А це вже конкретне досягнення", - кажуть волонтери.

Натомість в Інституті раку операцій з пересадки кісткового мозку від неродинних донорів робити не планують, а зараз лише освоюють аутотрансплантацію - тоді, як в Охматдиті її успішно роблять вже впродовж майже 10 років.

Активісти кажуть, що за обмежених державних фінансів слід спершу добудувати Охматдит, а тоді братися за інший об’єкт.