Канадські лікарі створили лікувальні штучні фекалії

— 11 січня 2013, 13:39

Метод фекальної трансплантації, завдяки якому шлунково-кишковий тракт пацієнта немов би "перезавантажується", давно застосовують у медицині. От тільки самим хворим думка про нього не надто до вподоби.

Канадські вчені зарадили цій проблемі, створивши синтетичний кал.

Про це пише The Daily Mail.

Винахід науковців із Університета Гелфа поможе долати бактерію Clostridium difficile, котра виробляє токсини, спричиняє діарею та взагалі може призвести до смерті хворого, коли хороші бактерії в його організмі, наприклад, знищені внаслідок лікування антибіотиків.

Фекальний трансплантат із хорошими бактеріями дає організмові силу боротися з недугою. Втім донорські фекалії, окрім того, що можуть викликати в пацієнта відверту огиду, можуть принести з собою непомічені патогени, які йому ще й нашкодять.

Штучна речовина, створена мікробіологами, зветься RePOOPulate. Лікарі вже випробували її на двох літніх пацієнтах і переконалися, бактерія Clostridium difficile не повернулася до них і за 6 місяців по тому, навіть після наступного курсу антибіотиків.

Штучна какашка створюється з 33 різних бактеріальних штамів, котрі фахівці отримали з донорського калу. Їх очистили та помістили в апарат, що зветься "Робо-нутрощі" – складну систему труб, колб та моніторів, яка відтворює роботу людського кишкового тракту.

Речовину, котра вийшла в результаті, мікробіолог Емма Аллен-Веркоу описує як щось схоже на "ванільно-молочний шейк". Її було введено пацієнтам під час колоноскопії.

Учені мали можливість ретельно контролювати бактеріальний склад трансплантату та виключити можливість потрапляння до пацієнта якоїсь нової інфекції. Усі ж хороші бактерії, пересаджені таким чином, прижилися в організмах реципієнтів.

"Це дуже важливо, бо більшість пробіотиків, які є в продажу, заселяються лише тимчасово", - зазначає Аллен-Веркоу.

Реклама:

Головне сьогодні