У МОЗ кажуть, що вакцини сина Богатирьової безпечні і від них ніхто не помирав

— 25 січня 2013, 10:40

Про це "Українській правді" заявив завідувач сектором імунопрофілактики Управління громадського здоров'я МОЗ Сергій Платов, коментуючи заяву депутата від "Батьківщини" Андрія Сенченка про 11 смертей внаслідок щеплення цією вакциною.

"У нас є офіційні заключення, підписані фахівцями. За 2012 рік було 8 повідомлень про летальні випадки, які співпали в часі з введенням вакцини. Причинами смертей були, наприклад, механічна асфіксія, зумовлена їжею; гостра кишкова інфекція невстановленої ітіології, мінінгококова інфекція тощо", - сказав він.

Платов пояснив, що по кожному випадку МОЗ скликає комісію з фахівців, і перевіряє, чи є причинно-наслідкові зв’язки між введенням вакцини і смертю.

"Ми підтверджуємо це різними методами дослідження – не тільки вивчається документація, але й проводяться гістологічні дослідження, паталого-анатомічні, судово-медичні. І це займає певний час. Ми вивчаємо всі обставини, а потім тільки видаємо заключення про відсутність причинно-наслідкового зв’язку. І за всіма тими випадками у нас є офіційні підтвердження, що причинно-наслідковий зв’язок відсутній", - сказав він.

Крім того, чиновник заявив, що за деякими серіями вакцин "Фармстандарт-Біолік", реалізацію і виробництво яких було тимчасово заборонено Держлікслужбою, МОЗ вже має підтвердження лабораторного контролю якості.

"Після тимчасової заборони Держлікслужби, ці вакцини були направлені на повторний лабораторний контроль. Він показав, що ці вакцини – якісні. Тому зараз ці матеріали будуть направлені Держлікслужбі, і я думаю, що найближчим часом заборона буде знята", - сказав він.

Як уточнив радник гендиректора Державного експертного центру МОЗ Юрій Гамазін, йдеться про окремі серії препаратів "дифтерійні групи" та АКДС (коклюшно-дифтерійно-правцева вакцина).

"Тільки випробування гепатитної вакцини продовжується за однією причини – лабораторія не в змозі одномоментно поставити на випробування все те, що їй привезли. Люди працюють і вдень, і вночі, і на вихідних, але технологію скоротити неможливо", - сказав він.

За словами Платова, вакцинація цими препаратами тимчасово призупинена. "Як тільки з них буде знято заборону, ми продовжимо вакцинацію", - сказав він.

Крім того, Платов спростував інформацію про те, що виробництво "Фармстандарт-Біолік", співвласником якого є син міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, отримує найбільші замовлення на тендерах МОЗ.

"Минулого року ми закупили 14 позицій вакцин, з них "Фармстандарт-Біолік" виграв тендери на постачання 5 вакцин, 3 з яких не мають аналогів в Україні. На всю програму Держбюджетом було затверджено видатків на 302 мільйони 110 тисяч гривень. Із цієї суми на закупівлю вакцин "Фармстандарт-Біолік" пішло 15 мільйонів. Тобто ми говоримо про 5% від усіх вакцин", - сказав він.

Як відомо, 55% акцій "Фармстандарт-Біолік" належить російській компанії "Фармстандарт", рештою 45% володіють син Богатирьової Олександр та бізнесмен Олександр Забудкін у приблизно рівних частинах.

Раніше Генпрокуратура після звернення запит БЮТівця Андрія Сенченка ухвалила постанову про проведення перевірки щодо дотримання законодавства Мінзоров’я при закупівлі вакцин виробництва "Фармстандарт-Біолік".

Державна служба лікарських засобів тимчасово заборонилареалізацію (торгівлю), зберігання та застосування всіх серій" вакцини на підставі результатів перевірки ліцензійних умов виробництва ліків фірмою "Фармстандарт-Біолік" через виявлені суттєві порушення на виробництві.

У своєму запиті до Генпрокуратури Сенченко, спираючись на сюжет програми "Гроші", стверджував, що від неякісної вакцини померло 11 дітей.

Українська правда

Реклама:

Головне сьогодні