Тест

Недосипання руйнує організм - вчені

Зокрема, недосипання навіть протягом декількох днів може призвести до помітного зниження активності генів, повідомляє Бі-бі-сі.

Такого висновку дійшли вчені з Суррейского університету Великобританії, що дослідили вплив сну на здоров'я пацієнтів. Результати їх роботи були опубліковані в журналі Національної академії наук США.

Раніше вчені пов'язували недосипання з такими хворобами, як діабет, ожиріння, серцево-судинні захворювання і ослаблення функції мозку, проте досі було незрозуміло, в чому саме полягає цей зв'язок.

Британські фахівці провели аналіз крові 26 добровольців, які перший тиждень спали по 10 годин на день, а другий - менше шести.
За підсумками експерименту з'ясувалося, що хронічне недосипання призвело до зниження активності більш ніж 700 генів, що в свою чергу викликало порушення хімічних процесів в тілі.

Розлад сну не тільки збив внутрішній біоритм пацієнтів, але також позначився на імунній системі і метаболізмі клітин.

"Ми спостерігали разючі зміни в активності генів, - каже співробітник університету професор Колін Сміт. - Очевидно, що сон грає ключову роль у відновлювальних процесах і підтримці функціонального стану людського організму".

"Нездатність виробляти нові клітини і заміняти ними старі може призвести до виникнення дегенеративних захворювань", - додав Сміт.
Доктор Ахілеш Редді з Кембриджського університету, згоден з тим, що висновки його колег викликали чималий інтерес у науковому середовищі.

Зокрема, вважає Редді, ці результати переплітаються з дослідженнями в галузі медичних препаратів, які в майбутньому могли б замінити людині сон.

"Поки ми не знаємо, які "перемикачі" в організмі тягнуть за собою всі ці зміни, - визнає експерт. - Проте в теорії, якщо ми зможемо знайти спосіб вмикати і вимикати їх, то в подальшому можна буде обходитися без сну. Втім, за моїми відчуттями, здоровий сон має фундаментальне значення для відновлення всіх клітин ".