Тривалість життя жінки може залежати від статі її дітей – дослідники

— 27 лютого 2013, 18:15

І справа не в тім, що мами хлопців раніше сивіють та частіше хапаються за серце від їхніх витівок – сама вагітність хлопчиком більше виснажує організм, кажуть дослідники.

Про це повідомляє The Daily Mail.

Науковці з Університету Турку розглянули записи про народження та смерті, що збереглися в приходських книгах лютеранських церков Фінляндії. Вчених цікавили дані щодо 11 тисяч матерів, які жили в ХVII-ХIX-му сторіччях та, як правило, не мали доступу до засобів контролю народжуваності та якісної медичної допомоги.

За словами керівника дослідження, доктора Самулі Хелле, жінка, котра мала 6 синів, в середньому жила ще 32,4 року після народження останнього. Жінка, котра мала самих дочок, ішла з життя за 33,1 року після останніх пологів.

Меншу тривалість життя в жінок, котрі мають синів, науковці помітили незалежно від їхнього фінансового положення чи соціального статусу. Також стать нащадків жодним чином не впливала на тривалість життя батька, зауважили вони, тож стали шукати саме біологічну причину того, що мами синів умирали раніше.

Вони припустили, що річ у рівні тестостерону, котрий є вищим, коли жінка виношує хлопчика. До того ж,плід чоловічої статі росте швидше та спричиняє більше навантаження на організм жінки.

"Дослідження показало, що більше ви мали синів, то коротшим був пострепродуктивний період життя. З біологічної точки зору, виношування хлопчика вимагає більше затрат, аніж дівчинки, тож це може бути поясненням меншої тривалості життя", - зазначив Хелле.

Крім цього, додав науковець, свою роль могла відігравати підтримка та допомога, яку матері діставали від доньок.

Така залежність тривалості життя матері від статі її дітей навряд чи може спостерігатися в наш час, коли йдеться про такі країни як, наприклад, Британія, зауважив учений.

Проте для країн, що розвиваються, така закономірність, на жаль, і досі може лишатися актуальною.

Реклама:

Головне сьогодні