Сосиски, бекон та копчене м'ясо призводять до раку - вчені

— 11 березня 2013, 11:01

Такого висновку дійшли автори дослідження, проведеного в декількох країнах Європи, пише Бі-бі-сі.

Згідно з отриманими даними, наявність у великих кількостях цих м'ясних продуктів в раціоні підвищує ризик серцево-судинних захворювань, раку і ранньої смерті.

За даними дослідження, результати якого опубліковані в британському медичному журналі BMC Medicine, це пояснюється високим вмістом солі та інших консервантів, які використовуються при виробництві таких м'ясопродуктів.

У рамках дослідження, що тривало протягом 13-ти років, було досліджено історію захворювань майже 500 тисяч людей з 10 європейських країн. Кожен сімнадцятий з них помер за час спостереження.

Дані свідчать, що люди, які вживають велику кількість м'ясних продуктів і копченостей, також частіше курять, страждають ожирінням і мають інші поведінкові особливості, які шкодять здоров'ю.

ВІДЕО ДНЯ

Але навіть з урахуванням цих факторів, споживання м'ясопродуктів шкодить здоров'ю.

Для тих учасників дослідження, які споживали більше 160 г м'ясопродуктів на день, що еквівалентно двом сосискам і шматочку бекону, ймовірність передчасної смерті була на 4% вище, ніж для тих, хто споживав всього 20 г м'ясопродуктів.

В цілому майже 10 тисяч учасників дослідження померли від раку, а 5500 - від серцево-судинних захворювань.

Професор Сабіна Рорман з Університету Цюріха вказує, що вживання м'ясопродуктів з високим ступенем переробки часто пов'язане з менш здоровим способом життя.

"Ризик цей помітний навіть з урахуванням інших факторів, що впливають на здоров'я. Відмова від куріння більш важлива, ніж скорочення споживання м'яса, але я б рекомендувала людям розглянути можливість відмови від м'ясопродуктів", - говорить вона.

На думку професора Рорман, якби всі учасники дослідження споживали не більше 20 грам м'ясопродуктів в день, це призвело б до скорочення числа передчасних смертей на 3%.

Британські медики рекомендують обмежити споживання м'ясопродуктів 70 грамами, що еквівалентно двом скибочкам бекону на день.

Однак те саме дослідження вказує, що споживання невеликої кількості м'яса і навіть м'ясопродуктів чинить і позитивний вплив на здоров'я.

Урсула Аренс з Британської асоціації дієтологів вважає, що свіжий м'ясний фарш, наприклад, не відноситься до категорії небезпечних м'ясопродуктів.

"Для більшості немає жодної необхідності скорочувати споживання свіжого м'яса. Тривожна статистика стосується лише м'яса, яке піддається обробці шляхом копчення або додавання до нього солі та інших консервантів", - говорить вона.

Доктор Рейчел Томпсон з Всесвітнього фонду ракових досліджень вважає, що результати нового дослідження підтверджують вже відомі дані про ризик вживання м'ясопродуктів.

"Наше дослідження, опубліковане в 2007 році і підтверджене в 2011 році, має чітку вказівку на зв'язок між вживанням таких м'ясопродуктів, як бекон, шинка, салямі і сосиски і такими захворюваннями, як рак кишечника.

За даними World Cancer Research Fund, в Британії захворюваність на рак кишечника знизилася б на 4 тисячі випадків на рік, якщо б споживання цих м'ясопродуктів знизилося до 10 г на день.

Трейсі Паркер, співробітниця Британського фонду кардіології, вважає, що на результатах європейського дослідження відбилися й інші фактори, пов'язані з поведінкою людей.

"Люди, які люблять копченості, також їдять менше фруктів і овочів і частіше курять, що не могло не вплинути на загальні результати", - говорить вона.

Реклама:

Головне сьогодні