Лише половина батьків в Україні підтримують імунізацію

— 22 квітня 2013, 16:38

Про це заявила глава представництва дитячого фонду ООН UNICEF Юкіе Мокуо, повідомляє "Інтерфакс".

"Наші дослідження показують, що тільки половина батьків в Україні підтримують імунізацію ... Кількість тих, хто підтримує зростає", - сказала вона на прес-конференції в понеділок.

Мокуо зазначила, що в 2008 році всього 28% батьків позитивно ставилися до імунізації, у 2012 - 49%. Разом з тим, вона підкреслила, що "одна з ключових проблем України - ставлення батьків до вакцинації".

У свою чергу, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов зазначив, що "агресивна антивакцинальна кампанія", яка почалася в 2008 році, знизила охоплення дитячого населення імунопрофілактикою в Україні.

Він також звернув увагу на те, що необхідно "розвіяти невпевненість батьків у неефективності імунізації".

За його словами, зниження рівня охоплення населення профілактичними щепленнями найближчим часом призведе до епідемічних спалахів небезпечних інфекцій. У той же час, витрати на вакцинацію в 10 разів дешевші, ніж витрати на лікування захворювання, які можуть виникнути, якщо профілактику не проводити.

Толстанов нагадав, що в 2012 році вакцинами для профілактики поліомієліту, туберкульозу, кашлюку, дифтерії та правця, МОЗ забезпечений на 100%. Разом з тим, він зазначив, що практично завершено процедуру закупівлі цих вакцин на 2013 рік.

Крім того, Олександр Толстанов заявив, що в 2012 році рівень охоплення профілактичними щепленнями за основними інфекцій зріс на 20%, "але сьогодні нас ці цифри задовольнити не можуть - нам потрібно досягти 95% охоплення населення вакцинацією".

Він висловив сподівання, що вдасться подолати "антивакцинальну кризу" і збільшити відсоток охоплення населення щепленнями.

Заступник міністра нагадав, що в Україні дана імунопрофілактика проводиться по 10 основним захворюванням.

Разом з тим, Юкіе Мокуо зазначила, що вакцини запобігають 30% смертей серед дітей віком до 5 років. За її словами, в світі 1 дитина з 5 до цих пір не імунізована, а в Україні 1 з 2 дітей, які не повністю щеплені від 10 інфекцій.

Реклама:

Головне сьогодні