Для введення загальнодержавного медстрахування необхідні окремі страхові внески - Богатирьова

— 13 травня 2013, 14:06

Про це повідомила міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова, яку цитує Інтерфакс-Україна.

Говорячи про впровадження загальнодержавного медичного страхування, міністр зазначила, що для цього необхідне введення окремого страхового внеску (у вигляді нарахувань на фонд оплати праці найманих працівників - розрахунково 4,25% до фонду оплати праці найманих працівників); залучення коштів державного та місцевих бюджетів на сплату страхових внесків за відповідні категорії застрахованих; залучення коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України; залучення коштів самозайнятого населення.

Вона також вважає, що до питання про запровадження пільг для роботодавців, які забезпечують медстраховку своїх співробітників, потрібно підходити після ретельного опрацювання.

"Сьогодні роботодавці можуть страхувати працівників за рахунок прибутку. Тому питання про надання їм пільг потребує ретельного опрацювання. Адже внесення частки цих коштів до собівартості товарів, робіт і послуг неминуче призведе до зростання їх вартості, і якщо це відбудеться, то стосуватиметься це всіх категорій населення", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Богатирьова зазначила, що добровільне медичне страхування є одним зі способів залучення додаткових позабюджетних коштів, частку яких, заклади охорони здоров'я можуть використовувати на свої потреби.

Цей вид страхування здійснюють на комерційній основі страхові організації України - суб'єкти підприємницької діяльності відповідно до закону України "Про страхування".

За її інформацією, в 2012-ому році обсяг коштів, отриманих закладами охорони здоров'я від страхових організацій за медичну допомогу, надану застрахованим за добровільним медичним страхуванням, становив 49,1 млн. грн., тобто кількість громадян, які застраховані за добровільним медичним страхуванням і звернулися по медичну допомогу до лікувальних закладів, минулого року становила понад 260 тис. осіб.

Реклама:

Головне сьогодні