Після тиску активістів Кабмін полегшив доступ до знеболення

— 16 травня 2013, 18:45

Новою постановою Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в закладах охорони здоров’я зокрема передбачено:

  • призначення необхідного препарата або збільшення дозування виконуватиме лікуючий лікар, а не комісія лікарів (п. 26);
  • зберігання вдома п’ятнадцятиденного запасу опіоїдних анальгетиків, потрібних для знеболення при наданні паліативної та хоспісної допомоги (п. 27).

Постанова встановлює основні і єдині для всіх закладів охорони здоров’я правила приймання, зберігання, видачі, знищення, обліку підконтрольних речовин, йдеться у повідомленні кампанії StopБіль.

Водночас постанова розширює доступність до знеболення та застосування лікарських наркотичних засобів у медичній практиці і створює належні умови для забезпечення рівного і справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості за рахунок.

[L]"МВС вжито заходів щодо навчання особового складу для забезпечення сприятливих умов запровадження нового порядку обігу наркотичних засобів та прекурсорів у закладах охорони здоров’я. Вважаємо, що такі правила сприятимуть належному доступу хворих до знеболення", – підкреслила Олена Коваль, представник управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України.

Як відомо, раніше громадські активісти розпочали кампанію по доступу до знеболення. Повідомлялось, що хворим дуже важко отримати необхідні дозволи для доступу до знеболення.

А відтак понад 400 тисяч українців, хворих на невиліковні хвороби, терплять страшні болі через нинішню систему видачі обезболюючих препаратів.

Активісти вимагали в уряду і президента прийняти проект постанови Кабміну "Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в закладах охорони здоров’я".

Як зауважують активісти, він дозволить хворим тримати вдома 10-денний запас ліків, необхідних для знеболення, не чекати рішення лікарської комісії, яка має дати дозвіл на видачу таких ліків, а члени сім’ї зможуть надати допомогу хворим самостійно.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні