Вчені знайшли колір спалень, де спиться найсолодше

— 20 травня 2013, 12:49

Науковці підрахували, власники блакитних спалень сплять у середньому по 8 годин за ніч, добре відпочивають і прокидаються в найкращому гуморі.

Про це пише The Daily Mail.

Як зазначили учасники проведеного опитування блакитний колір здебільшого асоціюється зі спокоєм. Експерти вважають, що він здатен уповільнювати серцевий ритм та навіть знижувати кров'яний тиск.

"Це дивовижні результати, в сітківці нашого ока є спеціальні рецептори, які називаються гангліонарні клітини, котрі є більш чутливими до блакитного кольору", - говорить представник Единбурзького центру сну Кріс Ідзіковскі.

"Рецептори передають інформацію глибоко в наш мозок, який контролює 24-годинні біоритми, впливаючи на те, як ми поводимось та почуваємось протягом дня", - додає він.

Добре зарекомендували себе в цьому дослідженні зелені та жовті спальні. Люди, які обирають ці кольори, сплять в середньому 7 годин та 40 хвилин.

Експерти, які відвідали 2000 осель по всій Британії, категорично не радять пурпуровий, яки може скоротити тривалість сну до менш ніж 6 годин. Невдалими для спальні вони ще називають похмурі сірий та коричневий.

"Хоча багато хто вважає, що пурпуровий у спальні створює відчуття розкошів, це й колір може скоротити кількість годин, які ви проспите", - каже консультант із дизайну та кольоротерапії Сюзі Чіаззарі.

"Пурпуровий міцно зв’язний зі світом творчості, будучи кольором, який начебто стимулує креативність та підсвідомість. Тому сон у пурпуровій кімнаті частіше викликає реалістичні сновидіння та навіть кошмари; у результаті вранці ви почуваєтеся втомленими", - пояснює вона.

Цікаво, що колір спальні може також впливати на те, чим у ній воліють займатися люди. Наприклад, власники спалень кольору карамелі кохаються десь тричі на тиждень, а ті, хто спить в червоних кімнатах – лише один.

Британці, в кого спальні сірі, частіше займаються в ліжку онлайн-шопінгом, а сріблясті стіни спонукають власників до фізичних вправ.

Реклама:

Головне сьогодні