Перші овочі, зелень і ягоди на ринках: нітрати зашкалюють

40
24 травня 2013

На ринках України уже з'явилася полуниця, кабачки, морква та інша городня свіжина – проте ласувати нею наразі небезпечно, вважають екологи.

У цих продуктах багато нітратів, ідеться у сюжеті ТСН.

Овочі перевірили у лабораторії і запевнили, що вміст нітратів у продукції перевищує норму більше ніж вдвічі. Така продукція не допускається до реалізації і повертається власникам.

Хоча, приміром, більшість городини, якою торгують на центральному ринку Херсона, зросла в теплицях. І їй дозволено містити нітратів удвічі більше, ніж ґрунтовій.

Експерти радять покупцям запитувати у продавців експертний висновок лабораторії, де вказано, які овочі були досліджені. Якщо там є помітка про доброякісність, то овочі і фрукти покупець може сміливо вживати в їжу.

За місяць перевищення нітратів виявляли чотири рази у кабачках і буряках нового врожаю.

Ранню городину та садовину екологи радять уживати з обережністю.

Деякі овочі – буряк і капуста – схильні накопичувати нітрати. Тому перед вживанням рекомендують вирізати серцевину в капусти і помідорів, а огірки – чистити. Поменшає хімії в городині, якщо її, перш ніж кришити в салат, 15 хвилин вимочити у воді.



powered by lun.ua