Вегетаріанці живуть довше м'ясоїдів - вчені

— 5 червня 2013, 10:42

Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому у журналі Американської медичної асоціації JAMA Internal Medicine, яке цитує The Wall Street Journal.

Автори дослідження, протягом 6-ти років, проаналізували дані про 73 308 осіб, членів Адвентистської церкви сьомого дня, яка відома своїм прихильництвом до вегетаріанської дієти. Дослідники спостерігали, якого типу дієти дотримувалися учасники експерименту, а потім з'ясовували від чого померла та чи інша людина.

Так, виявилося, що протягом всього періоду, вегетаріанців померло на 12% менше. Харчові переваги вегетаріанців, захистили їх від хвороб серця: імовірність померти від серцево-судинних захворювань, у вегетаріанців була на 19% менше, ніж у тих, хто їв м'ясо.

Крім того, вегетаріанці менше помирали від діабету та ниркової недостатності.

Між тим, кількість спожитих калорій не мала значення. Різні групи учасників споживали однакову кількість калорій на день.

Переваги дієти, зазначають вчені, більше вплинули на чоловіків, ніж на жінок, харчовий раціон яких, не відрізнявся від чоловічого.

Вчені досі не знають, чому рослинні дієти мають захисний ефект. Однією з можливих причин, вони називають більшу кількість клітковини і знижену кількість насичених жирів у такій дієті. Крім того, вегетаріанці, як правило, стрункіші. А це, як відомо, іще один фактор, що впливає на здоров'я.

Провідний автор дослідження Майкл Орлікх додає, що дослідження проводилася на групі людей, які мало палять та мало вживають алкоголь.

Вчені також зазначають, що не завжди відмова від м'яса, зробить харчування здоровим. Іноді, овочевий млинець із начинкою може, як і раніше, містити велику кількість жирів і калорій, а деякі м'ясні страви можуть бути здоровими.

Церква адвентистів сьомого дня, яка спеціалізується у галузі охорони здоров'я, рекомендує дієту "із щедрим використанням цільнозернового хлібу, круп, макаронних виробів, свіжих овочей і фруктів, а також помірне споживання бобових, горіхів та насіння".

Крім того, при прийнятті вегетаріанського способу життя, дієтологи радять уважно стежити за наявністю у раціоні основних поживних речовин: цинку, заліза, кальцію та вітаміну В12.

Реклама:

Головне сьогодні