Стрес під час вагітності збільшує ризик депресії в дитини

— 15 липня 2013, 12:27

Це відбувається тоді, коли плацента не виконує своєї захисної функції та пропускає до ембріону материнські гормони стресу.

Про це повідомляє The Telegraph.

Дослідники з Королівського дослідницького інституту при Единбурзькому університеті помітили, що послабити цей захисний бар‘єр може надмірне споживання вагітною жінкою смаколиків із лакриці.

"У плаценті та мозку дитини виявлено один ензим, у великій кількості… Здається, він є природним бар‘єром для гормонів стресу, деактивуючи їх", - каже ендокринолог, професор Джонатан Секл.

Науковець та його колеги з ізраїльського Інституту Вейцмана вважають, що кортизол від матері може потрапляти до мозку малюка, "вмикаючи та вимикаючи" певні гени. Результатом може стати схильність до депресії та тривожності, синдром дефіциту уваги та гіперактивності.

Науковці годували вагітних самиць щурів лакрицею, у складі якого є речовина, що пригнічує цей бар‘єрний ензим. Експериментатори помітили, що ці гризуни народжували більше неспокійних щуренят.

Мишки, в яких не було гену, відповідального за захисний ензим, також частіше мали потомство, схильне до гіперактивності та тривожної поведінки, надто коли самиця під час вагітності потерпала від стресу.

"Коли ми спостерігали за фінськими жінками, які їдять багато лакриці, то ті, хто зазвичай з‘їдав упаковку на день, порівняно з тими, хто не їв лакриці, частіше народжували дітей на кілька днів раніше", - говорить Секл.

"У віці приблизно восьми років ми помітили зростання рівня дефіциту уваги та тривожної поведінки (в дітей, чиї мами їли лакрицю) на дві третини", - додає він.

Також учені вважають, що дуже сильний стрес сам по собі здатен "пробити" захисний бар‘єр. Наприклад, у дітей, чиї мами на момент терактів у Нью-Йорку 11 вересня якраз перебували в третьому триместрі вагітності, нині спостерігаються відмінності в поведінці та реакції на стрес.

"Пізній термін гестації – це дуже вразливий час. Якщо піддати піддослідну тварину стресу під час "другого триместру" вагітності, ви отримаєте 16% потомства, схильного до посттравматичного стресу. В "третьому триместрі" ця кількість зросте до 30%", - зазначає нейробіолог, професор Алон Чен.

Реклама:

Головне сьогодні