Тест

Машканці Дніпропетровщини зможуть вільно обирати лікаря первинної ланки - МОЗ

Про це повідомила головний лікар Дніпропетровського центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Ольга Ральченко, яку цитує МОЗ.

Обрати такого спеціаліста можна в будь-якій амбулаторії центру первинної медико-санітарної допомоги області. Для цього необхідно звернутися до медичного спеціаліста, у якого бажає обслуговуватись пацієнт, та заповнити реєстраційну форму.

Ольга Ральченко також розповіла, що якщо людина знаходиться у відрядженні або в гостях в іншому місті, вона може звернутися у разі необхідності до сімейного лікаря найближчої амбулаторії. І у такому випадку листок непрацездатності видається за місцем тимчасового перебування пацієнта.

Щодо надання первинної медичної допомоги дітям лікарями-педіатрами і сімейними лікарями, керівник центру відповіла, що кожна родина має право вільного вибору обох спеціалістів. Їх обов’язки у наданні первинної медичної допомоги дітям однакові.

Проте сімейний лікар, знаючи історію хвороби всієї родини, може комплексно оцінити стан здоров’я дитини, а отже вчасно діагностувати та попередити захворювання.

За її словами, так само вільно кожен інший пацієнт може обирати, звернутися до сімейного лікаря або ж, якщо людина перебуває на диспансерному обліку, одразу до вузькопрофільного спеціаліста.

Якщо людина не зарахована до диспансерної групи вузького спеціаліста та звертається до лікарні з подібною проблемою вперше, бажано спочатку прийти на прийом до лікаря загальної практики (сімейного лікаря, терапевта, педіатра).

Після попереднього обстеження він визначить захворювання та, у разі необхідності, направить пацієнта саме до того вузькопрофільного спеціаліста, який йому справді потрібен.

Українська правда. Життя