Учені: газовані напої роблять з дітей забіяк

— 19 серпня 2013, 13:40

Чим більше "коли" чи лимонаду п’є дитина, то гіршою буде її поведінка. Це стосується як хлопчиків, так і дівчаток.

Про це повідомляє The Daily Mail.

Дослідники з Колумбійського університету підрахували: 5-річна дитина, котрій мама чи тато дозволяють 4 газованих напої на день, удвічі частіше бере участь у бійках та псує чужі речі, ніж малюк, який такого не п’є.

Таку невтішну картину вчені отримали, провівши опитування серед матерів 3 тисяч хлопчиків та дівчаток. Їм ставили запитання про те, як часто їхні діти п’ють газованки, та як вони поводяться. Майже половина діток вживали такий напій щонайменше раз на день, а 1 із 25 щодня випивав 4 або більше порцій.

Опитування стало частиною проекту, до якого були залучені так звані "вразливі сім’ї", з підвищеним ризиком розлучень та бідності. Вчені врахували такі фактори, як соціально-економічний статус, насильство в родині, психічне здоров’я матері тощо, але зв’язок "газованка-агресія" все одно чітко прослідковувався.

Імовірно, відбувається й навпаки: проблеми зі здоров’ям, які роблять малюка похмурим та агресивним, змушують його ще дужче хотіти солодких напоїв.

Скорочення їх споживання або ж заборона взагалі здатні покращити самопочуття і поведінку дитини, наголосила дослідниця Шакіра Саглія в журналі Journal of Pediatrics.

Експерти радять поїти малюків простою водою або молоком. Фруктовими соками рекомендують також не захоплюватися.

Реклама:

Головне сьогодні