"Пташиний" грип здатний передаватися від людини до людини - експерти

— 7 серпня 2013, 12:16

Як повідомляє Інтерфакс, переважна більшість випадків захворювання цим грипом викликані контактом людей з домашньою птицею. Однак результати останнього дослідження китайських експертів свідчать про те, що припущення про передачу вірусу H7N9 від людини до людини небезпідставні.

До таких висновків вчених підштовхнув випадок захворювання китайської жінки, яка доглядала за хворим на грип H7N9 батьком.

Батько жінки, що регулярно відвідував пташиний ринок, помер через два місяці після того, як він побував там востаннє.

До того, як чоловік був доставлений у відділення інтенсивної терапії, за ним доглядала його 32-річна дочка. Через шість днів після госпіталізації батька, у жінки, яка не вступала в контакт з домашньою птицею, з'явилися кашель і висока температура. Згодом вона також померла.

Тим часом, британські фахівці зазначили, що подібні рідкісні випадки передачі вірусу спостерігалися і під час спалахів інших видів "пташиного" грипу, наприклад H5N1 або H7N7. Однак за 10 років існування ці віруси не мутували у пандемічне захворювання, здатне повсюдно передаватися від людини до людини.

З початку спалаху "пташиного" грипу в Китаї в лютому 2013 року жертвами вірусу стали 43 людини. Всього на даний момент зафіксовано 133 випадки захворювання на "пташиний" грип.

Реклама:

Головне сьогодні