Обнадійливе дослідження: здоровий спосіб життя може омолодити клітини

— 18 вересня 2013, 12:24

Тепер з’явились свідчення, що теломери можуть знову зрости, якщо людина починає вести здоровий спосіб життя, пише New Scientist.

У дослідженні взяли участь 10 чоловіків у віці трохи більше за 60. Їх попросили чітко дотримуватись режиму здорового способу життя. Вони не споживали м’яса, займались фізичними вправами по 30 хв щодня. Крім того у їхньому розпорядку були година йоги і медитації та відвідування терапевтичних групових сесій щотижня.

За 5 років їхні теломери були на 10% довшими, аніж на початку дослідження. Для порівняння, 25 чоловіків, які дотримувались звичного способу життя, мали теломери на 3% коротші, ніж 5 років тому.

Дослідження також показало, що чим строгіше чоловіки дотримувались режиму здорового способу життя, тим довшими ставали їхні теломери.

"Це дуже обнадійливі результати. У біологічному сенсі, вони молодшають, але ми ще не знаємо, якими можуть бути наслідки у довготерміновій перспективі", - прокоментував результати дослідження Дін Орніш з дослідницького інститут превентивної медицини у Саусаліто (Каліфорнія, США).

Як зазначає New Scientist, попередні дослідження довжини теломер показали, що короткі теломери пов’язані з поганим здоров’ям, у тому числі захворюваннями серця, деменцією і раком.

Відомо, що теломери можуть регенеруватись у стовбурових та ракових клітинах, але у цьому дослідженні вперше показано, що певний спосіб життя можу змусити їх відновлюватись у звичайних клітинах.

Втім, дослідниця з Університету Джона Хопкінса Керол Грейдер, яка у 2009 році отримала Нобелівську премію за вивчення теломер, скептично поставилась до цих даних. Вона каже, що аналогічні методи вимірювання довжини теломер у попередніх дослідженнях були поставлені під сумнів науковцями.

Реклама:

Головне сьогодні