Вчені виявили у ДНК "годинник", який визначає вік тканин

— 21 жовтня 2013, 13:13

Цей годинник показує, що хоча більшість тканин старіють одночасно, є й такі, які роблять це швидке, чи навпаки – повільніше за інших, пише The Guardian.

Дослідники сподіваються, що вивчення механізмів цього годинника допоможе зрозуміти процеси старіння, а це в свою чергу призведе до створення ліків для його призупинення.

Вивченням "біологічного годинники ДНК" займався професор генетики Стів Горват з Каліфорнійського Університету в Лос-Анджелесі.

Горват аналізував близько 8 000 зразків різних здорових і ракових клітин і тканин. Він з’ясував, що тканини здорового серця були на 9 років молодшими, аніж вік людини.

Водночас, клітини молочних залоз жінок старіють швидше, аніж інші у тілі – в середньому вони на 2 роки старіші.

Хворі тканини теж старіють по-різному. Так, ракові клітини "пришвидшують" біологічний годинник на 36 років. Деякі ракові тканини мозку дітей мали біологічний вік більше 80 років.

"Схоже, тканини молочних залоз жінок, навіть якщо це здорові тканини, старіші, ніж інші тканини тіла. Це цікаво, якщо врахувати, що рак молочної залози є найбільш поширеним видом раку серед жінок. Вік також є одним з основних факторів ризику розвитку раку, тому ці результати можуть пояснити, чому рак молочної залози такий поширений", - коментує Горват.

Результати досліджень були опубліковані у журналі Genome Biology.

Реклама:

Головне сьогодні