Тест

В лікарнях для онкохворих закінчився навіть анальгін – волонтер

Про це на своїй сторінці у Facebook написала керівник благодійного фонду "Таблеточки", волонтер Ольга Кудіненко.

За її словами, про нестачу ліків вона дізналась від мам з відділення трансплантації кісткового мозку ОХМАТДИТу.

"Закінчилися і інсулін, і анальгін. Чиновниця МОЗу (яка у сюжеті ТСН заявляла, що діти забезпечені на 100% медикаментами – ред..) напевно не літає з валізами, забитими ліками під зав'язку. У цих валізах волонтери везуть алкеран, який включений до протоколу хіміотерапії, але не продається і не зареєстрований в Україні. Не возять Максипім (антибіотик) з Росії, Натулан (протипухлинний) з Франції (найдешевша країна) і тд. Хоча їй було б простіше - у неї ж зелений коридор і вона не боїться, що можуть зупинити", - написала Кудіненко.

Водночас, Віктор Янукович вимагає повного та своєчасного забезпечення ліками онкохворих дітей. Про це йдеться у заяві його Уповноважений з прав дитини Юрія Павленка, опублікованого на сайті президента у понеділок.

"Насамперед ідеться про проведення Міністерством охорони здоров'я вчасних тендерних процедур та закупівель медичних препаратів для недопущення переривання процесу лікування дітей, хворих на онко- та онкогематологічні захворювання через несвоєчасні поставки ліків. За цим процесом повинен бути жорсткий контроль і постійний моніторинг наявності ліків у регіонах", - підкреслив Павленко.

Він зазначив, що в 2014 році на лікування онкохворих дітей у бюджеті передбачено понад 395 млн грн., що покриє потребу в хіміопрепаратах, ліках та лабораторних реагентах.

"Актуальним залишається питання забезпечення фінансування за державний кошт препаратів супроводжуючої терапії", - додав він.

Українська правда. Життя