В МОЗ розповіли про реформування системи і нову концепцію з охорони здоров'я

— 13 червня 2014, 12:17

Про це повідомив керівник управління реформування охорони здоров'я МОЗ Костянтин Надутий, якого цитує Інтерфакс.

"Ми постараємося врахувати все, що вимагають від нас громадськість і медичні працівники. Ми повинні усвідомити: безпека пацієнта починається з безпеки і благополуччя лікаря. Таким чином, піклуючись про власну безпеку, пацієнти, громадськість не повинні перешкоджати змінам і повинні допомагати проводити зміни в цьому напрямку", - зазначив Надутий.

За його словами, з початку реформ пройшов вже певний період, за який розкрився ряд проблем, особливо в кадровій політиці: практично більша частина керівників медзакладів не має практичного досвіду господарювання, відсутнє бажання навчатися.

"У нас головні лікарі, окрім своєї основної функції, займаються питаннями економіки, господарювання, вирішенням ситуацій з адміністраціями, комунальниками, але це не може все виконувати одна людина. Цьому необхідно навчатися", - заявила голова комісії з питань реформування системи охорони здоров'я Громадської ради при МОЗ Зоряна Черненко.

Глава благодійного фонду "Пацієнти України" Дмитро Шерембей пропонує не займатися "псевдореформами", повністю "обнулити" існуючу на сьогоднішній день систему охорони здоров'я, впровадити нову ринкову систему, запросивши для консультацій експертів з країн, де вже впроваджена оптимальна модель системи охорони здоров'я.

"Якщо в цій країні вмирає 1,600 тис. осіб за добу через відсутність ліків, вона не має права проводити ремонт адмінбудівель, заправляти машини чиновників. Крім того, чи можна змінити систему, де лікар заробляє 800 грн? Як можуть серйозні люди про це говорити і абсолютно серйозно заявляти, що у нас покращиться якість, підвищиться відвідуваність, що наші діти почнуть одужувати?" - констатував Шерембей.

Реклама:

Головне сьогодні