Пацієнти вимагають звільнення голови Тендерного комітету МОЗ

— 27 серпня 2014, 15:56

На їхню думку, Салютін відповідальний за провалення всіх тендерів в Україні, зазначається у прес-релізі пацієнтських організацій.

"Пацієнти, що лікуються за державними програмами – залишились без ліків. По деяким програмам (гемофілія) ліків вже нема, по деяким – вони скінчаться восени. Тендери на закупівлю ліків в 2014 році зірвані! Вимагаємо персональної відповідальності та звільнення чиновників, що провалили тендери цього року", - каже голова БФ "Пацієнти України" Дмитро Шерембей.

Активісти вважають, що якщо прем’єр не звільнить голову тендерного комітету МОЗ та терміново не призначить нову людину, яка зможе швидко провести тендери, "то він нестиме особисту відповідальність за тисячі смертей вже цього року."

"Салютін повинен бути притягнений до кримінальної відповідальності, як злочинець та масовий вбивця, а Уряд має терміново знайти людину, щоб максимально врятувати ситуацію", – наголосив Шерембей.

[L]Серед пацієнтів, яким терміново необхідно закупити препарати хворі на СНІД, туберкульоз, онкологію, гемофілію, муковісцидоз, фенілкентонурію та інші.

Якщо лікування цих пацієнтів буде перерване, це може призвести до тяжких наслідків, значного погіршення стану пацієнта, нівелювання всього попереднього лікування та навіть смерті хворого.

"Ми вважаємо такий зрив тендерів на закупівлю ліків корупційною змовою керівництва МОЗ з фармацевтичними виробниками", – стверджує Віталій Шабунін, голова правління ГО "Центр протидії корупції".

"Переоголошення цих тендерів, але вже із зафіксованою завищеною вартістю та з заниженою кількістю – найкращий доказ такої корупційної змови. Фактично, МОЗ зменшив кількість пацієнтів, які отримають лікування, давши додатково заробити на них фармацевтичному бізнесу",– додає він.

За словами активістів, в Арсенія Яценюка на столі вже декілька місяців лежать подання від міністра охорони здоров’я Олега Мусія з проханням зняти голову тендерного комітету через саботування тендерів. У якості доказу вони демонструють навіть копії цих листів, які прем’єр, на їх думку, ігнорує.

Сьогодні МОЗ закуповує препарати по 18 державним програмам. Це, в першу чергу, смертельно-небезпечні хвороби, такі як гепатит, туберкульоз, СНІД, онкологія, гемофілія, ниркова недостатність та інші хвороби, з якими пацієнт без лікування може відразу померти.

З квітня місяця МОЗ відтягував тендери, начебто задля досягнення домовленості з фармацевтичними компаніями щодо зменшення ціни для України цього року через складну ситуацію, в якій перебуває наша держава.

Тим не менше, майже всі тендерні пропозиції були в рази вищими від очікуваної ціни, що призвело до того, що міністерство відмінило торги та скоротило кількість препаратів, які закуповуватимуться. І це в той час, коли по деяким позиціям ціни були завищені до 300% в порівнянні з цінами у сусідніх країнах.

Крім того, однією з вимог пікетувальників стало проведення тендерів до кінця вересня 2014 року, а саме за скороченою процедурою. Лише в такому випадку є шанс для пацієнтів не перервати лікування.

Як відомо, раніше Олег Мусій заявляв, що свого заступника Руслана Салютіна йому нав’язали, а звільнити чиновника він не може – це у компетенції прем’єр-міністра.

Реклама:

Головне сьогодні