Активісти: 80% тендерів на закупівлю ліків провалено – сотні тисяч українців залишились без медикаментів

— 24 вересня 2014, 13:32

Жодного разу за останні 10 років незалежності України пацієнтів не лишали напризволяще без лікування за цими програмами, зазначив Дмитро Шерембей, Голова БФ "Пацієнти України".

Разом з колегами і пацієнтами у середу він пікетував Кабмін з вимогою негайно провести тендери із закупівлі ліків за державними програмами.

Під будівлю Кабміну пацієнти та батьки хворих дітей принесли сотні дитячих пар взуття як нагадування про те, що вже завтра маленькі та дорослі хворі можуть померти, так і не дочекавшись від держави гарантованих ліків за бюджетними програмами лікування.

"Це повний крах та провал нинішнього Міністерства охорони здоров’я, який ми констатуємо: МОЗ не здатне провести тендери із закупівлі ліків цього року. Адже сьогодні вже вдруге за останні декілька місяців провалені медичні тендери. Саме тому, ми вимагаємо від прем’єра негайно взяти питання щодо проведення тендерів МОЗу під особисту відповідальність. Інакше ці маленькі черевички залишаться назавжди без своїх господарів", - коментує Шерембей.

Наразі більшість програм із закупівель життєво важливих ліків на 2014 рік не відбулися, а саме для лікування: ВІЛ/СНІДу, гепатитів, туберкульозу, онкологічних хвороб, гемофілії, розсіяного склерозу.

Лише на третину проведені тендери із закупівлі препаратів для лікування серцево-судинних та онкогематологічних хвороб.

У дітей ситуація не краща. Держава спромоглася провести менше третини тендерів. Деякі з них провалені повністю.

Це означає, що діти з такими хворобами, як: онкологія, муковісцидоз, гемофілія, вірусний гепатит, фенілкетонурія, дихальні розлади у новонароджених не отримають лікування в найближчий рік.

Для деяких з них це – 100%-й смертельний вирок.

Також не закуплено вакцини для попередження iнфекцiйних хвороб у дітей, що призведе до спалахів інфекційних захворювань вже у 2015 році.

"У хворих на рак дітей та їхніх родичів існує традиція, коли дитину везуть на операцію, то за дверима операційної лишають її взуття, аби вона повернулася живою та здоровою, – каже Никодим, тато онкохворої дитини, – або, якщо дитина не вертається, ці черевички нагадують всім про цю дитину та ще довго лишаються у коридорі на її спомин. Зараз Кабмін – це операційна, за дверима якої вирішується доля мого сина та тисяч хворих на рак дітей, які і так кожного дня борються за своє життя зі страшною хворобою".

Сьогодні МОЗ закуповує препарати за 16-ма державними програмами.

Це, в першу чергу, смертельно-небезпечні хвороби, такі як: гепатит, туберкульоз, СНІД, онкологія, гемофілія, ниркова недостатність та інші хвороби, з якими пацієнт без лікування може одразу померти.

"Хворі на туберкульоз, які не отримають ліки вчасно стануть також і джерелом розповсюдження інфекцій, – прогнозує лікар Ярослава Лопатіна, – це загрожує сплеском епідемії туберкульозу в Україні та розвитком невиліковної форми хвороби – мультирезистентного туберкульозу".

Сьогодні на обліку та лікуванні від туберкульозу перебуває 37 000 українців, більшість з яких не доживе до наступного року у разі відсутності ліків.

Схожа доля очікує і 47 000 українців, хворих на СНІД, частина з яких помре, а інша змушена буде перейти на нові схеми лікування, що значно знизить тривалість їх життя.

Ліки ж для ВІЛ-інфікованих неможливо придбати в аптеці, чи будь-якому іншому медичному закладі. Вони закуповуються винятково за рахунок державного бюджету, відповідно до програми та видаються хворим у лікарнях.

"Життя майже 50 000 пацієнтів опинилось під загрозою. Ми наполягаємо на тому, що навіть зараз ще можливо вивести з крутого піке цю ситуацію та врятувати життя ВІЛ-позитивних пацієнтів. Мережа наполягає на тому, щоб Кабінет Міністрів взяв пряму відповідальність і забезпечив процес закупівлі препаратів", – каже Володимир Жовтяк, Голова Координаційної ради ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ".

У разі відсутності реакції з боку Прем’єра, пацієнти приноситимуть пару дитячого взуття безпосередньо під будинок Арсенія Яценюка кожного ранку доти, доки життєво необхідні ліки не буде закуплено.

БФ "Пацієнти України" неодноразово звертали увагу МОЗу і Кабінету Міністрів України на ситуацію із закупівлею ліків в Україні та пропонували різні виходи з ситуації, яка щомісяця погіршувалась. Всі пропозиції пацієнтів були проігноровані, ліки досі не закуплені. Всі листи, публікації, пікети, акції та вимоги звільнити та покарати винних за зірвані тендери були проігноровані урядом та прем’єром.

Реклама:

Головне сьогодні