Тест

Робота по змінах здатна зістарити мозок на 7 років – вчені

До доследження, що його провели у Франції, залучили 3 тисячі добровольців. Частина з них мала досвід роботи по змінах, пише Time.

Як повідомляють науковці, саме ці учасники продемонстрували гірші результати тестів на пам'ять, швидкість виконання операцій та інтелектуальну потужність взагалі порівняно з тими добровольцями, що працювали в звичайному графіку 5/2.

Хороша новина полягає в тім, що за п'ять років після того, як людина перестає працювати в нічні зміни, її когнітивні здібності відновлюються.

Учені підкреслюють, дослідження мало спостережний характер, і не можна з упевненістю заявляти, що робота по змінах призводить до погіршення мозкової діяльності. Імовірно, винуватити слід якщо не нестачу сну, то порушення циркадних ритмів через нічні зміни.

Між іншим, у 2001-му році було проведене невелике дослідження, до якого були залученю працівників авіаліній, котрі постійно переживають зміну часових поясів. Науковці помітили, що в цих людей були менші, ніж зазвичай, скроневі долі мозку.

Також вчені встановили, що в ті, хто змушений відсипатися вдень після нічних змін, частіше страждають на дефіцит вітаміну D та розлади метаболізму.