Шкідливі речовини з харчової тари пов'язали зі зниженням IQ

— 11 грудня 2014, 12:06

7-річні діти, в організмі мам яких під час вагітності було виявлено високий рівень цих речовин, продемонстрували гірші результати в різних тестах.

Про це повідомляє Today із посиланням на PLOS ONE.

Науковці не можуть стверджувати, що саме вплив фталатів на ембріони призвів до зниження IQ дітлахів. Вони постаралися відфільтрувати всі інші можливі фактори – стать дитини, куріння в родині тощо - але зв'язок між високим рівнем фталатів у мам та нижчим IQ у дітей все одно прослідковується.

"Вагітні жінки в Сполучених Штатах практично щодня піддаються впливу фталатів, чимало з них – на тому рівні, котрий, як ми виявили, пов'язаний із суттєвим зниженням IQ в дітей", - зазначила керівник дослідження, представниця Школи громадського здоров'я Малімана при Колумбійському університеті Пем Фектор-Літвак.

Команда вчених спостерігала за групою з 328 мешканок Нью-Йорка та їхніми дітьми з 1998-го року. Під час вагітності учасниці здавали аналізи сечі, в якій дослідники вимірювали рівень фталатів. На думку експертів, два з них – DnBP та DiBP – могли стати причиною зниження IQ в дітей.

Науковці підозрюють, що фталати могли заважати нормальній роботі гормонів, від котрої залежить розвиток мозку ембріона.

Результати попередніх досліджень вказували на причетність фталатів до різних проблем зі здоров'ям, наприклад, астми, розладів поведінки та навіть деформації статевих органів.

Також учені встановили, що жінки з високим рівнем фталатів в організмі мають вищий ризик передчасних пологів.

Південнокорейські вчені заявили про те, що діти 8-11 років, в сечі яких виявляється високий рівень фталатів, менш уважні та більш схильні до гіперактивності. Так само вони відзначили зв'язок фталатів із IQ.

Реклама:

Головне сьогодні