МОЗ підтримало законопроекти про передачу закупівель препаратів та вакцин до ВООЗ та ЮНІСЕФ - пацієнти

— 18 лютого 2015, 12:54

Зокрема, як йдеться у повідомленні пацієнтських організацій, 17 лютого у Верховній Раді України були зареєстровані два законопроекти, які передбачають передачі держзакупівель ліків та вакцин до міжнародних фондів, зокрема до ВООЗ та ЮНІСЕФ.

"Корупціонери більше не зможуть красти гроші на державних закупівлях ліків, а пацієнти з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та іншими хворобами отримають якісні ліки вчасно. Це стане можливо після прийняття законопроектів, що уможливлять передачі закупівель препаратів та вакцин до ВООЗ та ЮНІСЕФ. Ми, як пацієнти, краще чиновників знаємо, наскільки нам необхідно вчасно отримати лікування. Тому ці законопроекти мають бути ухвалені якомога скоріше. Вони врятують життя сотень тисяч людей", — повідомив Дмитро Шерембей, Голова правління БФ "Пацієнти України".

Зареєстровані законопроекти дозволять не лише подолати корупцію в закупівлях (яка зазвичай завищує ціну в середньому на 40%), а відтак — знизити ціни на ліки, а й швидко надати пацієнтам із ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та іншими хворобами життєво необхідні та якісні ліки, а дітям — вакцини. Законопроекти отримали підтримку від міністра охорони здоров’я.

"Виведення державних закупівель ліків з повноважень Міністерства охорони здоров’я та передача їх міжнародним інститутам дозволить зробити процес закупівлі ліків прозорим, подолає корупцію, а пацієнти відтепер будуть отримувати ліки вчасно. Це один з перших кроків реформування медичної галузі, який українці зможуть достатньо швидко побачити та оцінити", — коментує ситуацію Олександр Квіташвілі, Міністр охорони здоров'я України.

Нагадаємо, що Коаліційна угода Верховної Ради України VIII скликання від 21.11.2014 передбачає необхідність усунення корупційних схем під час проведення тендерних закупівель в системі охорони здоров'я, передачу функції державних закупівель від Міністерства охорони здоров'я України, зокрема до міжнародних організацій.

"Ми будемо наполягати на якнайшвидшому прийнятті цих законопроектів парламентом, адже ліків від ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатиту пацієнти у регіонах досі не отримали і наше завдання — не допустити минулорічного провалу в закупівлях ліків, коли діти залишились без щеплень, а пацієнти з ВІЛ/СНІДом, муковісцидозом, фенілектонурією, туберкульозом, ті хто проходить процедуру гемодіалізу та багато інших залишились без можливості лікуватися і мали волати про допомогу під Кабміном чи МОЗом", — додає Ольга Богомолець, Голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я.

Успішний досвід застосування механізму залучення міжнародних організацій до закупівель лікарських засобів за державні кошти демонструється прикладами таких країн із перехідною економікою як Молдова, Азербайджан, Вірменія, Грузія, а також низки держав Африки, Азії та Південної Америки, йдеться у повідомленні організації.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні