Солодких снів: поради, як добре висипатися

— 16 березня 2015, 18:22

На думку медиків, у середньому доросла людина потребує 8 годин нічого сну. Якщо вона їх недобирає, це може негативним чином позначатися на концентрації, швидкості реакції та здатності приймати рішення. Крім цього, недосипання пов'язують із метаболічними розладами, проблемами з пам’яттю, захворюваннями серцево-судинної системи, ожирінням, діабетом ІІ типу та навіть деякими типами раку.

Одержувати достатню кількість сну – це важливо для підтримки оптимального фізіологічного та психологічного функціонування.

Чому ми інколи погано засинаємо, спимо уривками, просинаємось "мов вичавлений лимон", та як цьому зарадити, знають експерти, пише The Independent.

Причини проблеми з засинанням можуть бути різні: стрес, тривога, напружений графік, неспокійні думки про завдання завтрашнього дня тощо. Безсоння та апное можуть заважати нічному відпочинку, робота по змінах збиває з пантелику наш внутрішній годинник.

Видання наводить низку порад для тих, хто не висипається:

Щовечора, і навіть у вихідні, лягайте спати в один і той самий час. Уже за кілька днів ви помітите, що вам стало простіше заснути та спати до ранку, не прокидаючись. Якщо на вихідних ви не лягаєте допізна та відсипаєтесь наступного дня, в неділю ввечері вам буде складніше заснути, а вранці в понеділок – складніше прокинутися.

Приберіть телевізор зі спальні. Навчіть ваш мозок асоціювати ліжко виключно з відпочинком.

Готуючись до сну, уникайте яскравого світла. Через нього ваш внутрішній годинник може "збитися".

Поробіть фізичні вправи. Це не лише піде на користь вашому здоров'ю, а й допоможе заснути. Дайте тілу навантаження за кілька годин до сну, щоби в нього був час повернутися до розслабленого стану.

Хай уночі в спальні буде прохолодніше, ніж удень.

Уникайте кофеїну протягом кількох годин до сну. Крім того, що він збадьорить вас та заважатиме заснути, він здатен впливати й на глибші стадії сну.

Це саме стосується й алкоголю. Він може допомогти заснути, але втрутиться в глибші його стадії та заважатиме організму відпочити.

Пийте вдосталь води. Коли тіло зневоднене, воно перебуває в режимі стресу та неспокою. Проте не пийте багато безпосередньо перед сном, щоби не бігати посеред ночі до туалету.

Якщо ви марно намагаєтеся заснути протягом 30 хвилин, то краще встаньте. Корисніше, ніж лежання, буде якесь заспокійливе заняття, наприклад, читання. Проте, нагадуємо, слід уникати яскравого світла.

Якщо вам не вдається отримати достатню кількість сну протягом основного його періоду, спробуйте додати ще один окремий, тривалістю в 20-25 хвилин.

Фото з Flickr (by Ramsha Darbha, Josh Angehr, Quinn Dombrowski)

Реклама:

Головне сьогодні