Товаришуйте на здоров'я: встановлено, скільки друзів корисно мати

— 18 березня 2015, 18:40

Позитивний ефект від дружби науковці порівнюють із фізичними вправами або відмовою від куріння.

Як з'ясували дослідники, люди, що живуть у соціальній ізоляції, мають удвічі вищі шанси померти від захворювань серця, ніж ті, що входять до міцного соціального кола.

Про це пише Time.

Між тим опитування, проведене в Сполучених Штатах, показало: за останні десятиріччя кількість людей, у котрих немає жодного близького друга, зросла втричі. Найпоширенішою відповіддю на питання, скільки респондент має людей, яким може довіряти, стала: "нуль".

Найбільше труднощів із підтримуванням дружніх стосунків мають дорослі чоловіки, з'ясували дослідники.

Людська самотність може видатися чимось дивним у добу "цифрового єднання" завдяки Facebook і Twitter. Проте інтернет-френди, на відміну від "живих" друзів не роблять людину ані щасливішою, ані здоровішою. Їх не можна обійняти, з ними не можна нареготатися до гикавки, на їхньому плечі не можна поплакати.

На думку еволюційного психолога з Оксфордського університету Робіна Данбара, кожній людині в ідеалі потрібно 3-5 друзів.[L]

Проводячи дослідження мозку та соціальних зв’язків у приматів, науковець виявив, що розмір соціального кола конкретної людини може бути обмеженим розміром його неокортексу. Так з'явився термін "число Данбара".

Ця група зазвичай складається зі 100-200 осіб. Вона постійно змінюється. До неї входять друзі та родичі, котрих людина запросила би до себе, якби влаштовувала велике свято.

Ці 150 людей можуть бути присутніми в житті середньостатистичної людини, але, звісно, близького зв’язку з усіма ними мозок підтримувати не в змозі. Як вважає Данбар, важливими для здоров'я та психологічного благополуччя є взаємини з 15 особами.

Причому "користь" від брата чи сестри не буде такою самою, як та, що приносить друг. Рідні люди будуть поряд, коли людині знадобиться допомога, але добрі друзі активізують нервову систему та сприяють викиду ендорфінів. Вони ж, у свою чергу, стимулюють роботу імунної системи, пояснює Данбар.

За совами психотерапевта Марка Вернона, навіть один близький друг може змінити життя людини на краще. Бажано, щоби це була людина, яку можна часто бачити, спілкуватися з нею особисто.

Але це не говорить про те, що друг має бути кимось на кшталт особистого соціального лікаря. Вернон підкреслює: не можна перетворювати друга на "сервіс-провайдера", хоча він у буквальному сенсі несе вам користь.

Реклама:

Головне сьогодні