Коли енергія на нулі: експерти назвали можливі несподівані причини

— 19 квітня 2015, 09:59

Багатьом людям складно вранці піднятися з ліжка, упродовж дня вони відчувають, що їхня енергія на нулі, і щоби протриматися до кінця робочого дня, змушені підкидати солодкого "палива".

Лише 10% людей ідуть із такими скаргами до лікаря, і дарма, пише The Daily Mail.

У половини таких пацієнтів зазвичай виявляється дефіцит заліза чи порушення роботи щитовидної залози. Проте дуже часто хронічна втома може мати геть інше, несподіване пояснення.

Перфекціонізм

Перфекціонізм може висмоктувати з людини енергію. Перфекціоністи довго гризуть себе та розмірковують над кожним рішенням, кружляють навколо однієї й тієї ж задачі та погано сплять.

"Цей неадекватний спосіб долання стресу може змушувати людину почуватися втомленою, так, ніби вона так і не досягла мети", - вважає представниця Школи медицини New York University-Langone School, професор Айрін Левайн.

"Постійні сумніви в собі можуть штовхати людей до тривожності та депресії, бо вони почуваються так, ніби їм ніколи не вдається досягти успіху", - каже вона.

Забагато кави

Кофеїн є стимулятором, і він надсилає сигнал до надниркових залоз, щоби вони виробляли адреналін та кортизол. На думку дієтолога Мерилін Гленвілль, кава та чай викликають в організму таку ж реакцію стресу, як і фізична небезпека. Після однієї філіжанки до людини приходить бадьорість, але коли рівень цукру знижується, вона почувається ще більш втомленою.

Часто порятунком стає ще одна філіжанка, потім ще одна, і таким чином ми просто "позичаємо" енергію, яку потім доведеться віддавати. Багато хто, наприклад, захворює на застуду після того, як, підживлюючи себе кавою або колою, зробив велику роботу до дедлайну. Зі слів Гленвілль, відмова від кофеїну здатна зробити нас енергійнішими.

Забагато вуглеводів

Як вважає Гленвілль, ми можемо втомлюватися й від їжі, котра буцімто повинна давати нам енергію. Паста, хліб, рис, тістечка, шоколад – усе це спричиняє підйоми та падіння рівня цукру в крові, а звідси й відчуття втоми.

Крім цього, коли в раціоні людини забагато таких продуктів, вони витісняють більш поживні.

Порушення сну, пов'язані з менструальним циклом

Дослідники кажуть, що чимало жінок у різні фази свого менструального циклу мають проблеми зі сном. Зазвичай за 11 днів до початку циклу жінки відчувають сонливість удень, а вночі неспокійно крутяться. Це може пояснюватися падінням рівня гормонів, зокрема мелатоніну. Призначені лікарем препарати зможуть цьому зарадити.

Брак білку

Чимало людей відчувають утому за кілька годин по обіді саме тому, що з'їли недосить білку, який повільно розщеплюється тілом. Так вважає дієтолог Ніколя Шабрук. Вона каже, що як у страві замало білку, то від неї буде сплеск енергії, але швидко мине. Вона радить потроху їсти білок, наприклад, горіхи, сир, йогурти, впродовж усього дня.

Діабет ІІ типу

Почуття втоми у поєднанні з погіршенням зору, постійна спрага, часте сечовипускання та часті інфекції – усе це може бути симптомами діабету ІІ типу. Варто звернутися до лікаря.

Низький рівень тестостерону

Це стосується чоловіків. Хронічна втома, зниження концентрації та лібідо, а ще, можливо, втрата волосся на тілі, може сигналізувати про зниження рівня тестостерону. Це призводить до зменшення маси м'язів, і пацієнт почувається втомленим, навіть якщо не мав жодного фізичного навантаження.

Фото з Flickr (by Chiot's Run, a_s_h., Matt Kursmark)

Реклама:

Головне сьогодні