Названо найбільш поширені несмертельні хвороби українців

— 13 червня 2015, 14:19

Про це свідчать дані останнього аналізу стосовно 301 гострих і хронічних хвороб та травм у 188 країнах за 1990 – 2013 роки, проведеного Інститутом метрології та оцінки здоров’я (IHME) при Вашингтонському університеті, США та опублікованого у журналі The Lancet 8 червня 2015 року.

Показник років, прожитих із інвалідністю (РЖІ), є кількісною оцінкою впливу проблем зі здоров’ям, що обмежують рухливість, слух чи зір, або є причиною болю.

У 2013 році мігрені, біль в шиї та артрози були серед 10 головних чинників РЖІ в Україні.

До інших головних чинників було віднесено цукровий діабет, деякі розлади опорно-рухового апарату (до яких належать травми плеча та переломи внаслідок остеопорозу), а також хронічний головний біль, викликаний надмірним вживанням ліків.

Протягом цього періоду часу для обох статей головні чинники років, прожитих з інвалідністю, в значній мірі залишаються незмінними, але вони набувають все більшої загрози для здоров’я через зростання населення та старіння.

Що стосується жінок в Україні, то хвороба Альцгеймера почала викликати занепокоєння в якості головного чинника років, прожитих з інвалідністю.

За період з 1990 по 2013 роки показник РЖІ від хвороби Альцгеймера збільшився на 29%, РЖІ від головного болю, викликаного надмірним вживанням ліків, — на 52%.

Мігрені зменшилися на 6%. РЖІ, викликані діабетом у чоловіків в Україні, за період з 1990 по 2013 роки досягли 18%. Артрози збільшилися на 17%, а мігрені зменшилися на 7%.

"Глобальні, регіональні та національні особливості захворюваності, розповсюдженості та ропрожитих з інвалідністю, стосовно 301 гострих і хронічних захворювань та травм у 188 країнах, 1990 – 2013 гг.: системний аналіз результатів Дослідження 2013 для проекту глобального тягаря захворювань (Global Burden of Disease)" є першим дослідженням з метою вивчення ступенів, структури та тенденцій нелетальних втрат здоров’я в різних країнах.

Дослідження, опубліковане в The Lancet 8 червня, було проведене за допомогою міжнародного консорціуму дослідників, що працюють у проекті Global Burden of Disease під керівництвом Інституту метрології та оцінки здоров’я (IHME) при Вашингтонському університеті.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні