Пивне лоббі проти дітей

З 1 липня усі напої, які містять етиловий спирт у понад 0,5% об’ємних одиниць будуть відноситись до категорії алкогольних напоїв.

З цього періоду пиво вважатиметься алкогольним напоєм і це означатиме, що на нього розповсюджуватимуться усі норми законодавства, які регулюють алкогольну галузь.

Так, наприклад, виробникам доведеться купувати ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю, що дозволить поповнити місцеві бюджети.

Також розповсюджуватимуться обмеження на рекламу, спонсорство та продаж.

З 1 липня приво можна буде продавати у місцях, площа яких більше 20 квадратних метрів.

"Була абсурдна ситуація, коли пиво розпивали, де завгодно, скільки завгодно. За це не несли жодної відповідальності. Продавати можливо було і в садочках, і в школі. Це залежало тільки від моральних якостей продавців, а не законодавчого обмеження", - каже позафракційний депутат Михайло Головко.

Потужне пивне лоббі

Однак за ініціативи прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка в парламенті був зареєстрований законопроект №2971, яким хочуть дозволити спонсорство заходів широкого спектру та відмінити низку регуляцій, під які пиво потрапляє з 1 липня як алкогольних напій.

"Нас критикують за те, що пиво не містить в собі етиловий спирт, а вариться природнім бродінням. Насправді слабке чи міцне пиво, воно все одно містить від 3 до 8 градусів етилового пиву. Одну пляшку можна прирівняти до 25 грам чистого етилового спирту або до 60 грам горілки. Випивши літру, молода людина випиває 120 грам горілки. Тому це завуальований процес спивання", - каже народний депутат.

Цікаво, що виробники пива мали півроку перехідного періоду для того, аби розпочати працювати за новими правилами, зокрема й оформити нові ліцензії, кажуть експерти Реанімаційного пакету реформ.

Статистика: діти і пиво

Україна - серед лідерів країн Європи та СНД по споживанню пива дітьми у віці 11-15 років та займає друге після Чехії місце в рейтингу.

Голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольга Балакірєєва, представляючи результати четвертого дослідження "Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді", каже, що в Україні збільшився вік першої спроби алкоголю.

Частіше за все початок вживання алкоголю припадає на 14-15 років як у хлопців, так і в дівчат. В 11 років вже 8,6% учнів спробували алкоголь. Майже кожен четвертий підліток (24%) віком від 13 до 17 років раз на місяць вживає міцні алкогольні напої.

Результати четвертого дослідження "Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді", проведеного Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка

Ольга Балакірєєва переконана, суспільство занадто поблажливо ставиться до вживання дітьми алкоголю.

"Якщо перший досвід приходить раніше, ніж 14 років, то надалі різко зростають ризики реалізації все тих же ж проблем зі здоров'ям і різко підвищуться ризик отримати алкогольну залежність, яка потім може з легкістю трансформуватись у повноцінний алкоголізм", - каже представник Асоціації дієтологів України Олександр Мартинчук.

Експерт наводить результати експерименту Бюро з боротьбою з неінфекційними захворюваннями США. Тоді був підвищений акцизний збір на пиво на 20 центів. Завдяки цьому різко скоротилась кількість, в тому числі, інфекцій, які передаються статевим шляхом.

"Здавалось б, який в цьому зв'язок? Експерти кажуть, що це пов'язано з вибором людини. Вибір підлітка у стані алкогольного сп'яніння менш адекватним і він не використовує засоби захисту", - додає Мартинчук.

Як знизити "потяг" до алкоголю?

У багатьох країнах світу влада успішно застосувала заходи, які ефективно зменшили тягар викликаних алкоголем проблем, кажуть експерти РПР. У спільному документі, підготовленому 2011 року Світовим економічним форумом та Всесвітньою організацією охорони здоров’я, визначено три основні стратегії, які здатні зменшити шкоду, яку завдає споживання алкоголю:

обмеження економічної доступності алкоголю шляхом підвищення податків і цін на алкогольні напої,

обмеження фізичної доступності алкоголю шляхом скорочення часу і місць продажу алкогольних напоїв,

а також обмеження привабливості алкоголю шляхом заборони маркетингових заходів алкогольних напоїв.

Європейський план дій щодо скорочення шкідливого вживання алкоголю 2012-2020 рр, прийнятий 53 країнами-членами Європейського регіону ВООЗ, говорить про необхідність законодавчих обмежень, здатних убезпечити молодь від вживання алкоголю, зокрема йдеться і про маркетингові заходи.

Україна в 1991 році ратифікувала Конвенцію про права дитини, а у квітні 2001 року прийнято Закон про охорону дитинства.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про права дитини, діти мають право розвиватись, а держава зобов’язана забезпечити виживання й здоровий розвиток дітей.

У 2011 році Комітет ООН з прав дитини рекомендував Україні забезпечити виконання на практиці норм, які забороняють продаж дітям алкоголю та тютюну, а також ліквідувати причини, з яких діти п’ють, палять та вживають наркотики.

Експерти дитячого Фонду ООН ЮНІСЕФ кажуть, що подальшої уваги в Україні потребує формування в підлітків та молоді відповідального ставлення до власного здоров’я в тісній співпраці з батьками, викладачами та іншими фахівцями навчального закладу.

Необхідно також формувати образ "свідомого несприйняття населенням, а особливо молоддю, вживання алкоголю".

Експерти кажуть, що державі бракує національних програм зі здорового способу життя.

"Це неправильно, коли в Україні пиво коштує дешевше, ніж абонемент у спортзал", - констатує Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.

Фахівці вважають за необхідне посилити відповідальність за недотримання вимог законодавства та правил торгівлі алкогольними напоями.

Оманлива реклама

Чинний депутат від партії "Батьківщина" Ігор Луценко каже, що інвестори алкогольних та тютюнових індустрій в Україні усвідомлювали, що законодавча вакханалія у сфері алкоголю і тютюну - тимчасове явище.

"Наприкінці 90-х я працював в одному з інвестиційних фондів і мав можливість поспостерігати, яким чином відбувались інвестиції у тютюнову та пивну промисловість. Це був просто шалений потік грошей у ці галузі. Гроші інвестувались із розумінням, що так буде не більше 10-15 років, що відповідно за ці роки треба буде дуже сильно попрацювати і отримати з України максимальний прибуток", - каже Луценко.

Депутат переконаний, що пиво генерує величезний рівень прибутку, що створює проблеми в урбаністиці, зокрема МАФами.

"Якщо б не було таких товарів, які є шкідливими і одночасно дешевими, то ми б зняли багато проблем навіть в урбаністиці. Корупція в Києві з МАФами лишається номер один саме тому, що є можливість усюди продавати пиво, що не заборонено законом", підсумовує він.

Автор - Микола Мирний, Центр інформації про права людини

Реклама:

Головне сьогодні