Майже половина українців вважає себе здоровими - дослідження

— 15 липня 2015, 15:41

Паралельно відбувається скорочення частки тих, хто негативно оцінює стан свого здоров‘я: з 31,4% у 2001-му році до 17,7% у 2015-му.

Про це сказано у дослідженні Київського міжнародного інституту соціології.

В ході опитування також з'ясувалося, що стан здоров‘я прямо пов‘язаний з віком. Так, у 2015 році, порівняно із 2013, частка людей, які позитивно оцінюють своє здоров‘я, зросла у вікових группах 30-44 та 45-59 років на 4% та 6% відповідно, але зменшилася у вікових групах 18-29 та 60+ років на 2% та 2% відповідно.

Аналізуючи групи за статтю, дослідники констатують традиційно вищу самооцінку здоров‘я чоловіками у порівнянні з жінками, і це типово для всіх вікових груп. Можна припустити, що чоловіки в цілому менш уважно ставляться до свого здоров'я, порівняно із жінками.

Іншим фактором, що позитивно впливає на здоров‘я, є освіта: чим вона вища, тим здоровішими почуваються люди. Це можна пояснити тим, що вищий рівень освіти допомагає влаштуватись на роботу з кращими умовами праці.

Дані опитування демонструють також прямий зв‘язок між рівнем матеріального добробуту респондентів та їхньою самооцінкою здоров‘я. Очевидно, вищий рівень добробуту забезпечує кращі можливості для турботи про власне здоров‘я.

Серед тих, хто проживає у селах, 32% людей, які оцінюють своє здоров’я як добре або дуже добре, а серед мешканців міст – 44%. Одним із пояснень таких відмінностей є те, що умови праці та рівень матеріального добробуту традиційно кращі у міській місцевості.

Позитивна оцінка власного здоров‘я, як правило, позначається і на загальному самопочутті людини. Серед респондентів, які добре оцінюють стан свго здоров’я 71% тих, хто почуває себе щасливими, а серед тих, хто оцінює стан свого здоров’я, як поганий, щасливих значно менше – 37%.

Дослідження проводилося методом інтерв'ю. Всього було опитано 2022 респонденти, що мешкають у 108 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. В Луганській області дослідження проводилося тільки на територіях, що підконтрольні Україні, в Донецькій області на територіях, що підконтрольні Україні, та в Донецьку (який не є підконтрольним Україні).

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні